*Nettavisen* Nyheter.

UDI ber flere kommuner melde seg til asylinnsats

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker ankomstsenteret i Råde, mandag. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Utlendingsdirektoratet (UDI) har fått inn totalt 114 tilbud om å drive asylmottak, men bare tre av dem er fra norske kommuner.

21.12.15 20:50

Avdelingsdirektør Christine Wiberg ved UDI sier etaten hadde håp om å få inn tilbud fra flere kommuner.

– Vi oppfordrer kommuner til å legge inn tilbud, ettersom vi ser mange fordeler med at kommuner driver asylmottak selv, sier hun.

Wiberg legger til at det kommer en ny konkurranse til våren, fordi UDI totalt sett har fått inn tilbud om for få plasser.

Det er kommunene Nord-Odal, Sunndal og Kristiansand som har tilbudt seg å ta imot asylsøkere i denne runden.

24.000 ordinære plasser

UDI mener det er en rekke fordeler ved at kommuner driver asylmottak. Etaten viser blant annet til kommunenes ansvar for helse og norskopplæring, bedre ressursutnyttelse og bedre kvalitet på opplæring og integrering.

I forrige anbudsrunde i oktober fikk UDI inn 5.400 plasser da det ble lyst ut 7.500. Av disse takket UDI ja til 3.200 plasser.

I denne runden har UDI fått tilbud om totalt nesten 30.000 plasser, ifølge listen etaten la ut på sine hjemmesider mandag. UDI ba om 30.000 ordinære plasser, men fikk bare tilbud om rundt 24.000 slike mottaksplasser, ifølge Dagbladet.

LES også: Det Store Intervjuet med Sylvi Listhaug

Asylskip

Det er en blanding av kommuner, frivillige aktører som Norsk Folkehjelp og private bedrifter som Hero og Alba Mottak som har meldt seg på.

Blant annet har selskapet Egir Shipping søkt UDI om å huse over 6.000 asylsøkere fordelt på flere ulike skip.

– Det er per nå vanskelig å anslå hvor mange av disse tilbudene som kan realiseres, skriver UDI.

UDI-direktør Frode Forfang varslet i november at Norge må planlegge for å etablere 100.000 nye mottaksplasser i 2016. I år har det kommet vel 30.000 asylsøkere til Norge, og det anslås at et tilsvarende antall vil komme neste år. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.