RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UDI-sjefen tror asylendringer tvinger seg fram


UDI-DIREKTØR: UDI-direktør Frode Forfang mener grunnløse asylsøkere belaster systemene og gjør det vanskeligere å ta grep om flyktningsituasjonen i Europa.
UDI-DIREKTØR: UDI-direktør Frode Forfang mener grunnløse asylsøkere belaster systemene og gjør det vanskeligere å ta grep om flyktningsituasjonen i Europa. Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Grunnløse asylsøknader i stort antall får lov til å belaste systemet, mener UDI-direktør Frode Forfang.

OSLO (NTB-Mats Rønning): Europa klarer ikke å prioritere reelle flyktninger, mener direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet. Europaminister Vidar Helgesen gir ham langt på vei rett.

– En av Europas store forsømmelser er at man ikke makter å skille tydeligere mellom de som har beskyttelsesbehov og de som ikke har det. Verst er det at grunnløse asylsøknader i stort antall får lov til å belaste systemet, skriver Forfang på UDIs sider.

Han mener endringer vil tvinge seg fram dersom utviklingen fortsetter som nå.

Grunnløse

Rundt 40 prosent av alle asylsøkere som kommer til Tyskland, er fra Kosovo og andre land på Balkan. Forfang mener dette i det alt vesentlige er asylsøkere som ikke har beskyttelsesbehov.

– Dette belaster det tyske asylsystemet enormt, og er med på å skape den krisen Tyskland nå opplever, anfører UDI-direktøren.

Også asylsøknader fra Senegal, Gambia og Nigeria er for en stor del grunnløse, ifølge Forfang, mens flyktninger fra Syria, Afghanistan og Eritrea som hovedregel har et reelt behov for beskyttelse.

– Om landene i Europa på en effektiv måte hadde klart å skille reelle flyktninger fra åpenbart grunnløse asylsøknader, ville mye sett annerledes ut, sier UDI-direktøren, som flere land burde se til Norge, der dette ifølge ham er etablert praksis.

– Sammensatt bilde

Krigen i Syria og den ustabile situasjonen i Afghanistan og Irak er bare én del av forklaringen på flyktningkrisen som utspiller seg i Europa, påpeker europaminister Vidar Helgesen (H).

– Det er ikke sånn at alle som tar seg til Europa har beskyttelsesbehov, sier han til NTB.

Helgesen slutter langt på vei opp om UDI-sjefens resept for å bøte på den verste flyktning- og migrasjonskrisen i Europa siden andre verdenskrig.

– Det er viktig for dem som har behov for beskyttelse, at europeiske land raskest mulig returnerer grunnløse asylsøkere. Hvis ikke, blir det umulig å håndtere denne situasjonen, sier han.

– Må gjøre mer

Dublin-avtalen slår fast at asylsøkere kun får søknaden behandlet i ett av landene, som hovedregel det første vedkommende kommer til. Problemet nå er at Italia og Hellas tar imot uforholdsmessig mange.

– Tyskerne har jo suspendert Dublin-avtalen når det gjelder returer til Hellas. Vi returnerer heller ikke asylsøkere til Hellas nå. Men dette er et mye større spørsmål enn Dublin-avtalen alene, sier Helgesen.

Han håper at toppmøtet på Malta senere i år vil føre til en nyorientering innad i Europa.

– En så alvorlig situasjon som denne må håndteres på politisk toppnivå. Vi er ikke i stand til å håndtere denne situasjonen, med mindre det blir en bedre samordning på tvers av landene, sier Helgesen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere