*Nettavisen* Nyheter.

UDIs nye ankomstsenter blir første stoppested for alle nye asylsøkere

STÅR KLART: I Smart Clubs tidligere lokaler på Mosseveien i Råde åpner UDI sitt nye mottakssenter for asylsøkere om kort tid. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

UDI klar med nytt ankomstsenter for inntil 1000 asylsøkere. Se bildene.

09.10.15 17:43

RÅDE, ØSTFOLD (Nettavisen): Hver dag kommer det 300 nye asylsøkere til Norge. Mottaksapparatet er hardt presset. Nå åpner Utlendingsdirektoratet (UDI) et nytt ankomstsenter i Råde i Østfold med kapasitet til å ta unna alle nyankomne asylsøkere.

Les også: - Vil lette trykke på nesten hele asylkjeden

FIkk telefon for 14 dager siden

Råde kommune fikk henvendelsen fra UDI så sent som for 14 dager siden.

- Dette har gått fort. Vi har kastet oss rundt, men jeg må skryte av UDI. Dialogen har vært veldig god, sier Rådes ordfører René Rafshol (H).

Han legger ikke skjul på at plasseringen av Norges største ankomstsenter for flyktninger også er krevende for kommunen og at reaksjonene både er positive og negative blant innbyggerne.

- Men Råde er et raust samfunn. Det er mange som ønsker ankomstsenteret velkommen, sier Rafshol.

- Det har vært krevende å håndtere strømmen av asylsøkere med de fascilitetene vi har i dag. Særlig gjelder det registreringen hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen. Dette ankomstsenteret skal ha kapasitet til å ta unna alle operasjoner på ett sted, og det skal kunne håndtere 500 nye asylsøkere hver dag og ha overnattingskapasitet for 1000, fortalte Knut Bertnsen, prosjektleder fra UDI, da pressen fikk se det nye ankomstsenteret fredag.

Venter 30.000 neste år

UDI anslår at det vil komme mellom 20.000 og 25.000 asylsøkere til Norge i år og mer enn 30.000 neste år.

UDI ga ansvaret med å få det nye ankomstsenteret på beina til Sivilforsvaret, som har brukt både ansatte og tjenestepliktige mannskaper. Klargjøringen av det nye ankomstsenteret er i full sving, og allerede om en uke skal det prøvekjøres. Dette blir fra nå av første stoppested for alle nyankomne asylsøkere til Norge, med unntak av de som tas imot i Øst-Finnmark.

Her skal Politiets utlendingsenhet registrere asylsøkerne - ta bilde og fingeravtrykk og gi dem et nummer, og her skal helsepersonell gjennomføre tuberkulose-sjekk. Etter møtet med PU og helsesjekk sendes asylsøkerne videre til UDIs del av ankomstsenteret, der de blant annet får klespakke, hygienepakke og sengetøy før transport videre til et asylmottak.

Klikk på bildet for å forstørre.

HEKTISK AKTIVITET: Mottakssenteret på Råde skal stå klart for utprøving allerede om en uke, og fredag var det hektisk aktivitet med ombygging og innredning i lokalene. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Klikk på bildet for å forstørre.

SENGEPLASSER: Den tidligere Smart Club-butikken er på kort tid gjort om til mottakshall for flyktniner - med hundrevis av sengeplasser beregnet for et kort opphold. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Klikk på bildet for å forstørre.

FIKK OMVISNING: Statssekretær Jøran Kallmyr (FrpI var med da det UDIs nye mottakssenter for asylsøkere ble vist fram for pressen fredag. Her er han i samtale med Rolf Heggli fra Politiets Utlendingsenhet. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)


Klikk på bildet for å forstørre.

UDIs nye mottakssenter for flyktninger står klart i Råde i Østfold. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Kapasiteten sprengt på Refstad

Nå skjer alt dette på Refstad transittmottak i Oslo, men der er kapasiteten allerede sprengt, og det er heller ikke mulig å samle alle tjenestene der, for eksempel må asylsøkerne fraktes til Tøyen for å bli registrert hos Politiets utlendingsenhet og ut til støttemottak for overnatting. Konsekvensen er at mottaket på Refstad hver dag må frakte folk til og fra. Et eget team er hele tiden i sving med den omfattende logistikk-operasjonen.

Les også: Hver dag kommer det 150 asylsøkere til dette mottaket

Nå samles alle de tjenestene asylsøkerne skal gjennom ved ankomst til Norge på ett sted.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ KORT TID: Ordfører Rene Rafshol (H) og varaordfører Frederikke Stensrød (Frp) i Råde kommune (i midten) forteller at kommunen fikk henvendelsen om mottakssenteret for 14 dager siden og har hivd seg rundt. Samtidig skryter de av UDI for god dialog. Til venstre statssekretær Jøran Kallmyr og til høyre prosjektleder Rolf Heggli fra PU. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Refstad håndterer hver dag 700-800 asylsøkere og får i snitt 150 nye hver dag. Det nye ankomstsenteret i Råde har altså kapasitet til å håndtere 500 daglig og har sengeplasser for 1000 personer.

Tidligere Smart Club-lokale

Det nye senteret ligger i det tidligere Smart Club-bygget på Mosseveien 58. Her har UDI ginngått en leieavtale med eier.

– Med denne løsningen får vi en vesentlig bedre organisering av ankomstfasen både for asylsøkerne og for utlendingsforvaltningen, uttalte UDI-direktør Frode Forfang da planene sist måned ble gjort kjent.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) bistår med etablering og drift av ankomstsenteret i startfasen.

Leieavtalen UDI har inngått er for tre år med mulighet for forlengelse.

Flere saker:

- En omsorg vi ikke hadde godtatt for våre barn

Asylsøkere får bare midlertidig opphold

Klikk på bildet for å forstørre.

FOR TRE ÅR: Leieavtalen UDI har inngått er for tre år med mulighet for forlengelse. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag