*Nettavisen* Nyheter.

Uerfarne action-turister bekymrer

Norge er et eldorado for ekstremsportutøvere, men mange er uerfarne og setter egen og andres sikkerhet i fare, advarer eksperter.

Interessen for ekstremsport som klatring, fjellvandring, kajakkpadling og off-pist-kjøring på ski og snøbrett har eksplodert. I ekstremsportbygda Voss er det særlig padleaktiviteten som øker. Tirsdag var en latvisk kajakkpadler nær ved å drukne da vedkommende satte utfor en sju meter høy foss i Raundalselva.

- Trofejegere
- Det finnes en del trofejegere som er mest opptatt av å padle de høyeste fossene. Mange har kort tid til rådighet og skal rekke mest mulig på en uke. Da kan det i noen tilfeller gå ut over sikkerheten, sier padleveteran ved Voss Ski og Surf, Einar Raa Nilsen, til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Asle Bentzen/SIDE2

Redningsinspektør Stein Solberg ved Hovedredningssentralen på Sola mener turistene har for dårlige kunnskaper.

- Kunnskapene om norsk natur og klima er skummelt mangelfulle. Spesielt ille er det på sjøen. Enkelte forstår ikke forskjellen på motorstopp på Vestlandskysten og på en tysk motorvei, sier Solberg ifølge NTB.

- Undervurderer farene
Even Nygård, som deltok i redningsarbeidet da en tysk turist omkom under et steinras i Geiranger denne uken, tror mange turister ikke kjenner farene i den norske naturen.

- Det har vært en bølge av ulykker gjennom flere år. Turister ramler ut i elver, i bredder og andre steder. Norge er jo et land som har en kraftig natur i forhold til resten av Europa. Vi som bor her er klar over alle farene, men utlendinger tenker kanskje ikke på hvor sterke kreftene er, sier han til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.