RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ufarlig å snyte skatt i Oslo

Sist oppdatert:
Er du skattesvindler og bor i Oslo har du lite å frykte. Bare 1 av 10 lovbrudd anmeldes til politiet.

Likningskontoret har fått klar beskjed fra Oslo politidistrikt om at de ikke har folk til å etterforske alle skattesakene.

- Problemet er politiets ressurser. De har ikke kapasitet til å følge opp alle sakene vi skulle ha anmeldt, og heller ikke de få sakene vi anmelder, sier direktør ved Oslo likningskontor Jan-Egil Kristiansen til TV 2 Nyhetene.

Likningskontoret i Oslo lar være å anmelde hele 9 av 10 saker om økonomisk kriminalitet. I følge hemmelige interne retningslinjer skal sakene være av en viss størrelse før de blir anmeldt. I fjor havnet kun 12 skattesaker hos politiet.

- For det første så anmelder vi 10-15 % av sakene, og av de få sakene vi anmelder, så blir mange enten henlagt eller de blir sterk avgrenset, slik at de får milde straffer, sier Kristiansen.

Godt dokumentert
Det til tross for at de få sakene som sendes til politiet er godt dokumentert. Likningskontoret stiller både revisorer og jurister til disposisjon for politiet.

- I mange tilfeller serverer vi saken på et sølvfat,altså ferdig dokumentert og med en ferdig anmeldelse i form av en siktelse, sier han.

TV 2 har denne høsten avslørt en stor svart økonomi. For tre uker siden fortalte vi at over 800 taxisjåfører i Oslo har kjørt svart for 877 millioner kroner. Søndag avdekket vi at sju bruktbilselgere skal ha tjent 100 millioner kroner svart. I tillegg har TV 2 også avslørt at minst 35 personer driver svart kjøreopplæring i Oslo.

- Har dere ikke et ansvar å anmelde alle de lovbruddene dere kommer over?

- Vi har et ansvar, men samtidig så kan vi ikke sprenge politiets kapasitet. Det er hensiktsløst å anmelde, hvis det ikke blir fulgt opp. Da får politiet bare enda mer arbeid, og må henlegge flere saker, sier likningsdirektøren.

Åpner for spekulasjon
For å unngå at mange saker blir henlagt, lar likningskontoret være å sende over stadig flere saker. I stedet illegger de straffeskatt.

- Det kan da medføre at personer som begår skattekriminalitet bevisst kan spekulere i å etablere seg i Oslo, fordi risikoen for å bli straffedømt er mindre her, sier Kristiansen.

Frustrasjonen er stor hos de ansatte ved Oslo likningskontor. Siden 1999 har direktøren jevnlig påpekt at situasjonen i Oslo er uholdbar. Senest i mars i år var han i et møte med Riksadvokaten, hvor ressursituasjonen var et tema. Til stede på møtet var også politidirektøren og politimesteren i Oslo. Men lite har skjedd.

- Vi mener at det er lite tilfredsstillende. Dette er viktig for allmennprevenasjonen og folks repsekt og legimitet for skattesystemet, at de ser at de store tunge sakene går for retten. Mange av disse her vil ikke betale skattekravene, og da får de i realiteten ikke noe straff, hvis vi bare ilegger straffeskatt, fortsetter Kristiansen.

Uakseptabelt
Justisminister Knut Storberget er klar:

- Dette aksepterer vi ikke.

- Konkret - hva gjør du nå ?

- Vi er i ferd med å bygge opp Økokrim i alle politidistrikt. Regjeringen har i inneværende år styrket politibudsjettet med hundre millioner kroner. Jeg tror samtidig at vi må finne en mer rasjonell måte å etterforske disse sakene. Mange av sakene er som det ble vist servert på et sølvfat, og da skal det ikke være vanskelige å få dem opp for rettssystemet, sier Storberget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere