Ukeblad advarte Høiby

Foto: Jørgen Dahl Kristensen (Aftenposten)

Ukebladet Her og Nå advarte Espen Høiby om at han kunne bli utsatt for en negativ belastning hvis han ikke stod fram i media.

19.08.03 09:48

Opplysningene kom fram under mandagens "Tabloid"-sending på TV 2.

Rettssaken mot Mette-Marits bror Espen Høiby startet mandag. Han står tiltalt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter for vold mot sin ekskjæreste.

Tema i ”Tabloid” var pressens behandling av saken, og i den anledning siterte Høibys advokat John Christian Elden fra en e-post som han hadde mottatt fra ukebladet Her og Nå.

I e-posten ble Høiby tilbudt å snakke ut i bladet. Han skulle få full kontroll over manus og redigere saken selv, og Høiby ble dessuten lovet en kompensasjon. Hvis han ikke gikk med på det, var man fra Her og Nås side redde for at han kunne oppleve en negativ belastning.

Kritisk

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund synes lite om ukebladets metoder.

- Slik dette leses, må det tolkes som en type trusler som mediene ikke skal bruke overfor kontakter, kilder eller intervjuobjekter, sier Kokkvold til TV 2 Nettavisen.

Kokkvold frykter at publikum tror slike arbeidsmetoder er representative for norsk presse.

- Det er uheldig, men jeg tror det representerer sjeldenhetene. Jeg tror reaksjonene vil føre til at Her og Nå skjerper seg. Dette er uakspetabelt, sier Kokkvold.

- Godt råd

Redaktør Rino Rådahl i Her og Nå reagerer kraftig på utspillet til John Christian Elden, som han mener forvrenger virkeligheten.

- Denne henvendelsen var rettet til Høibys advokat John Christian Elden. Jeg opplever at man her antyder at vi truet Høiby. Det gjorde vi overhode ikke. Dette var et generelt råd fra en erfaren journalist, sier Rådahl.

- Vi som jobber i tabloidpressen vet hvordan slike saker kan utvikle seg, og derfor er det i Høibys egen interesse å legge fram sin sak. Dette er noe jeg fortsatt sterkt vil oppfordre Høiby til å gjøre, sier hoffreporter Geir Bjarte Hjetland til TV 2 Nettavisen.

Redigerer selv

Redaktøren sier at ukebladet var svært interessert i å få Høibys versjon på trykk, og at journalisten lovet at Høiby skulle få lese gjennom manus som en trygghet for hvordan saken skulle bli fremstilt.

- Det er selvsagt ikke slik at han skulle få redigere saken slik Elden antyder. Jeg synes det er en trygghet at folk får lese gjennom sine utsagn for å unngå feil. Det er heller ikke uvanlig at folk får lese gjennom et helt manus slik at de skal føle seg trygge på hva som kommer ut, sier Rådahl.

Reporter Hjetland er ikke overrasket over Kokkvolds reaksjon.

- Det er som ventet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.