*Nettavisen* Nyheter.

Ulv gikk til masseslakt

Foto: (Illustrasjonsfoto: TV 2)

På en natt tok ulven 10 prosent av sauene til to bønder i Hedmark. På jakt etter lammekjøtt hoppet den blant annet over et strømgjerde.

Bøndene Lars Ola Otnes og Karl Sigurd Hole mistet 32 tikker og lam etter at ulven herjet i saueflokken natt til torsdag.

- Ut fra mengden kjøtt som er fortært kan det tyde på at det er mer enn én ulv som har vært på ferde, sier Erik Ola Helstad i Statens naturoppsyn (SNO) til Østlendingen etter å ha undersøkt sauekadavrene.

Sauene beitet på innmark da ulven tok seg inn på områdene. Bonden Otnes hadde 120 dyr på et inngjerdet området ved Rena-elva. Han tror at ulven har tatt seg over elva før den gikk til angrep. 11 dyr ble tatt.

Hoppet over strømgjerde
Samme natt mistet Hole 21 av 200 dyr fra sitt beiteområde én mil unna. Hele området er beskyttet med elektrisk gjerde, men Hole mener at ulven må ha hoppet over.

- Det er første gang jeg opplever at ulven har hoppet over et elektrisk gjerde. Nå er også den terskelen passert, sier Hole til Østlendingen.

Totalt ble 32 dyr drept eller så mye skadd at de måtte avlives.

- Mobbing
- Dette er fryktelig tungt å oppleve, sier bonde Hole til Østlendingen mens han gikk rundt på beitet og skjøt skadde sauer. Også tidligere i september hadde han besøk av ulv. Både Hole og Otnes har opplevd store tap på grunn av ulv de siste årene, og de gir staten skylda.

- Dette skulle byråkratene selv ha opplevd på kroppen. De mangler totalt evnen til å sette seg inn i den situasjonen vi er i. Verken Direktoratet for naturforvaltning (DN), miljøverndepartementet eller fylkesmannen i Hedmark bryr seg. Dette er direkte mobbing, sier Hole.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.