*Nettavisen* Nyheter.

Ulvejakttiltalte nekter skyld

Illustrasjonsbilde.

Illustrasjonsbilde. Foto: Olivier Morin (AFP)

Seks menn er tiltalt for ulovlig ulvejakt, forsøk på jakt og brudd på våpenloven.

02.03.15 10:46

De er også tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen. Mandag begynner rettssaken i Sør-Østerdal tingrett.

Tiltalen for brudd på straffelovens pararaf 60a – kjent som mafiapragrafen – innebærer at Økokrim mener den ulovlige jakten har skjedd «som ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe». Økokrim mener mennene har samarbeidet om å jakte ulovlig på ulv inne i den lovfestede vernesonen.

Saken vakte betydelig oppsikt da politiet i fjor vår slo til mot flere adresser i Elverum og Engerdal.

Avlyttet telefoner

Politiet hadde gjennom en lang etterforskning samlet elektroniske spor og avlyttet telefoner. Førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim sa i forbindelse med pågripelsene at de har hatt mistanke om organisert ulovlig jakt på ulv siden 80-90-tallet.

En 48 år gammel mann fra Elverum pekes ut som hovedmannen i et aktivt samarbeid for å forsøke å skyte tre ulver i februar i fjor. 48-åringen er også tiltalt for å ha skutt en ulv mens han var på revejakt i mars i fjor.

En pensjonert politimann som hjalp til med å til å fjerne den skutte ulven, ble sist høst dømt til 16 dager i fengsel og 15.000 kroner i inndragning.

Nekter skyld

Ingen av de seks tiltalte i ulvesaken på Elverum erklærte seg skyldige etter tiltalen om ulovlig ulvejakt.

Sorenskriver Nils Dalseide satte retten like over klokka 10. Rettssalen var da fullsatt av presse og jaktinteresserte.

De neste to ukene vil statsadvokat Tarjei Istad fra Økokrim sammen med et helt lag av eksperter gjøre sitt for å overbevise domstolen om at de seks tiltalte på organisert måte har planlagt og forsøkt å drepe ulv i fredningssonen.

Økokrim hadde i flere år etterforsket et jegermiljø da de i april i fjor gikk til pågripelse av tolv personer. Etter at siktelsene er blitt frafalt for enkelte, mens andre har får avgjort sine forhold i egne rettssaker, er det nå hovedsaken som starter i Sør-Østerdal tingrett.

Samtlige av de tiltalte nektet skyld etter at tiltalen var lest opp.

Lik Nettavisen og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.