*Nettavisen* Nyheter.

Ulvens venner anmelder Staten

Norges Naturvernforbund, Foreningen Våre Rovdyr og Verdens Villmarksfond vil gå til rettssak for å få stanset den pågående ulvejakta.

25.01.05 14:04

De tre organisasjonene leverer i dag begjæring til Oslo Namsrett for å få stanset den norske ulvejakta omgående.

- Å gå til retten er eneste mulighet for å få fram sannheten om de ødeleggelsene som foregår. Norge ligger nå på en tredel av det norske bestandsmålet. Likevel nekter miljøvernministeren å stanse jakta av en direkte truet ulvebestand, sier Erik Solheim, leder i Norges Naturvernforbund.

Innavl og illegal jakt
Rettssak er nå eneste utvei for å få stanset jakta som Solheim hevder truer ulvebestandens overlevelse. Han viser også til at forskerne i det svensk-norske ulveprosjektet Skandulv ikke har gitt noen faglig dekning for at jakten ikke truer bestanden, noe som er en forutsetning etter forskriften.

- Situasjonen for ulven er verre nå enn under helikopterjakta for fire år siden. Ulovlig jakt og innavl har gjort at bestanden ikke har vokst de siste årene, påpeker Erik Solheim i en pressemelding tirsdag.

Norges Naturvernforbund klagde på vedtaket om lisensjakt, men kalgen ble avvist. Heller ikke da en alfatispe innenfor ulveområdet ble skutt, ble jakta stanset.

- Regulær nedskyting
- Det er ikke en ansvarlig forvaltning, men en regulær nedskyting som foregår. Jakta er i strid med Stortingets forutsetninger, internasjonale avtaler og Norges ansvar for den svensk-norske ulvestammen, sier Solheim.

Det jaktes nå i det området hvor Norges eneste sikre, revirmarkerende ulvepar holder til.

Sist fredag ble en ulv skutt i Rendalen i Hedmark. Men feil ulv ble skutt : Tispa som ble drept, tilhørte Gråfjell-flokken, ikke Koppang-flokken, som jaktlaget hadde lisens på. Direktoratet for naturforvaltning har gitt tillatelse til å felle fem ulver i dette fylket .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag