*Nettavisen* Nyheter.

Ulykken kom etter saftig refs

Plattformen av typen Floatel Superior skal være spesialdesignet for den norske kontinentalsokkelen. Dette bildet er hentet fra en video på YouTube som viser Floatel Superior i storm 4. september i år. Foto: YouTube

- Det sier seg selv at det er begrenset hva vi får gjort.

07.11.12 21:25

Klokken 04 natt til onsdag løsnet et anker som hengte langs siden på boligplattformen «Floatel Superior» og slo hull i en ballasttank.

Den flytende plattformen, som for tiden bistår boreriggen Njord-A utenfor Nord-Trøndelag, krenget dermed 3-4 grader til siden, og over 300 personer ble evakuert.

Etter at Floatel International søkte om å få bruke plattformen på norsk sokkel i 2010, fant Petroleumstilsynet omfattende avvik. Blant annet ble det avdekket at arbeidsvinsjer for bruk av ankerhåndtering er utsatt for eksos, som sammen med vann og fuktighet kan være meget korrosivt.

I tillegg var det manglende kontroll rundt ballastsystemet på plattformen.

Titalls avvik
Andre avvik dreide seg om:

* Elektro- og sikkerhetssystemer: 12 avvik og 4 forbedringspunkter

* Arbeidsmiljø og logistikk: 21 avvik og 6 forbedringspunkter. Det gjaldt spesielt kranene om bord samt helikopterdekket, som alene hadde 30 merknader.

* Vedlikeholdsstyring: 5 avvik og 2 forbedringspunkter. Blant annet satte Petroleumstilsynet spørsmål ved at selskapet ikke kunne dokumentere vedlikehold på sikkerhetskritisk utstyr.

Forbedringspunkter betyr at tilsynet ser mangler, men at de ikke har nok opplysninger til å si at det var brudd på regelverket.

Tilsynet ble gjennomført i oktober 2010 under et kort opphold for plattformen i Las Palmas på vei til Norge. Selskapet informerte ikke i søknaden om disse manglene. Plattformen var på vei fra Keppel Fels i Singapore.

Her er «Floatel Superior» under en storm i 2012. Video fra YouTube lastet opp av hajume57.

HTML EMBED

- Vi gir ikke et «godkjent-stempel»
Først etter tilsynet opplyste Floatel at de enda ikke var ferdige med å forberede plattformen på oppstart på norsk sokkel.

To måneder senere fikk Floatel godkjennelse til bruk i Norge gjennom en såkalt samsvarsuttalelse etter at et minimum av avvikene ble rettet opp.

Petroleumstilsynet opplyser til Nettavisen at den såkalte samsvarsuttalelsen ikke er det samme som et «godkjent-stempel».

- Vi gir ikke et slikt sertifikat. Det betyr bare at vi har vurdert det slik at vi har tillit til at forholdene på plattformen er i samsvar med gjeldende regelverk, sier pressetalskvinne Inger Anda til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Statoil

- Overraskende og skremmende
Hun sier videre at det er ikke uvanlig at det oppdages avvik på slike kontroller.

- Det er i utgangspunktet operatøren som har ansvaret for sikkerheten. Det er heller ikke slik at vi sjekker skruer og bolter fra topp til tå. Vi foretar stikkprøver og stoler på at den informasjonen vi får er riktig, sier hun.

- Vi kommer til å granske denne hendelsen veldig nøye, understreker hun.

2. nestleder i Sammenslutningen av fagorganiserte i energisektoren, SAFE, Roy Furre, sier det er overraskende og skremmende at vi for andre gang opplever at plattformer mister stabiliteten. Han sikter til boreriggen «Scarabeo 8» som krenget under boring i Barentshavet tirsdag 15. september, etter at eieren ga en ufaglært ansvaret på kontrollrommet.

- Med 15 – 20 meter høye bølger og en slagside på 4 grader, var dette utvilsomt en svært dramatisk situasjon for de om bord på «Floatel Superior». Gjentatte hendelser skaper frykt, folk opplever økt usikkerhet på jobb, noe vi tidligere har sett i forbindelse med helikopterulykker. Så SAFE vil følge den bebudede granskningen meget nøye, understreker Furre.

- Svekker tilliten
Bellona mener hendelsen svekker tilliten til norsk petroleumsvirksomhet og tilsynsrutiner.

- Derfor representerer saken nok et trist eksempel på at vår motstand til oljevirksomhet i områder som Lofoten og Vesterålen er berettiget. Værforholdene i nordområdene er betydelig røffere enn det vi så i natt, sier leder Frederic Hauge, som frykter det har innarbeidet seg en dispensasjonskultur fra norske myndigheter.

Inger Anda fra Petroleumstilsynet har dette svaret på om de har et ressursproblem:

- Vi er 170 mann og næringen er på 20.000 ansatte. Det sier seg selv at det er begrenset hva vi får gjort. Derfor er vi svært glade for de ekstra 20 millionene i Statsbudsjettet for 2013, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.