RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Knut Falch / SCANPIX

Undersjøisk tunnel stenges etter ras

Sist oppdatert:
Flere tonn med steinmasser presser på taket i Bømlafjordtunnelen, og tvinger Vegvesenet til å stenge tunnelen i en måned.

(iBergen.no) : Dermed må reisende på E39 mellom Bergen og Haugesund/Stavanger belage seg på å ta fergen igjen, slik som før tunnelen ble åpnet i 2000.

– I en rutinekontroll avdekket vi at det ligger nedfall oppå hvelvet i tunnelen. Totalt er det trolig snakk om mellom fem og ti tonn. Steinmassene ligger på siden av betongdekket, og ligger slik sett på et gunstig sted i forhold til trykket på taket. Men vi ønsker likevel å få disse massene fjernet så fort som mulig, sier distriktsveisjef Astrid Eide i Statens Vegvesen til iBergen.no.

- Ingen grunn til engstelse
Nedfallet har ifølge Haugesunds Avis kommet på et kjent svakt punkt i tunnelens sørlige ende, og kommer således ikke veldig overraskende på Vegvesenet. Eide sier det nå vil bli gjennomført ukentlige kontroller i tunnelen, men sier det ikke er noen grunn til å stenge tunnelen umiddelbart.

– Det er ikke uvanlig at det kommer nedfall i tunneler. Fjellet er i bevegelse. Når ulike bergarter gnis mot hverandre, drysser det ned løse steinmasser. Nå ligger de på PE-platene og sprøytebetongen som utgjør hvelvet. Det er ingenting som tyder på at noe skal presse seg gjennom, men vi må likevel få disse massene bort, sier Eide.

– Tunnelen er åtte kilometer lang og undersjøisk. Er det trygt å kjøre gjennom tunnelen nå?

– Ja, det er helt trygt. Folk trenger ikke være redde. Sikringen i taket er konstruert for å tåle atskillig mer. Hadde jeg vært i fnugg av tvil om sikkerheten, ville jeg ha stengt tunnelen her og nå, sier Eide.

Setter inn ferger
Vegvesenet jobber nå med å hyre inn en entreprenør til arbeidet, som etter planen skal vare i maks fire uker og være ferdig til fellesferien.

– I mellomtiden vil det bli satt inn ferger på strekningen Skjersholmane-Valevåg. Vi er i full gang med å kartlegge trafikken for å sette opp et godt rutetilbud, og strekningen vil bil trafikkert av to eller tre ferger fra Tide. Vi beklager de ulemper dette medfører for folk, men sikkerheten må gå fremfor fremkommelighet, sier Eide.

Skal ikke koste mer
Det er foreløpig ikke klarlagt hva utbedringene og fergetrafikken vil medføre av kostnader, men distriktsveisjefen lover at det ikke er bilistene som må ta regningen.

– Dette skal ikke påføre trafikantene ekstrakostnader, lover Eide.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere