RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ung massemønstring mot EU

Foto: Berit Almendingen
Sist oppdatert:
700 EU-motstandere fra ulike politiske ungdomspartier og organisasjoner fikk søndag støtte fra SV-leder Kristin Halvorsen.

- EU-tilhengerne opptrer som nikkedukker overfor Brussel, hevdet SV-leder Kristin Halvorsen ifølge NTB.

Sterkt engasjerte nei-ungdommer fra hele landet og fra flere ungdomspartier holdt i helgen massemønstring i de gamle Kværnerlokalene i Lodalen i Oslo for å forberede seg på neste EU-kamp. Etter tre dager med foredrag, intense seminarer og skolering om en lang rekke temaer, var stemningen høy da SV-lederen søndag avsluttet konferansen med en sterk appell. De færreste av ungdommene, som var mellom 15 og 20 år, deltok under forrige EU-kamp i 1994.

-Godt skodd

-Ja, nå er vi godt skodd til å slåss mot norsk EU-medlemskap, sier Kristian Kaarbø fra Bergen til NTB.

Han er en av flere utsendte fra Rød Ungdom og Norsk Målungdom i Bergen, og er godt fornøyd med utbyttet av helgens massemønstring. Særlig fornøyd er han over det han har lært i løpet av konferansen om pengepolitikken i EU. RV-leder Torstein Dahle innledet om dette temaet, eller om konsekvensene av "en EU-styrt pengepolitikk"

Jørn Normann Pedersen og Magnus Holten, begge fra Sosialistisk Ungdom i Tromsø, syns konferansen var god fordi den tok for seg det meste, fra forsvarspolitiske spørsmål til arbeidsliv, justispolitikk og distriktspolitikk i EU.

Heftig begeistring

De to Tromsø-utsendingene applauderte og bidro sterkt til å sende jubelen i taket i de gamle fabrikklokalene da SV-lederen søndag ironiserte over ett av ja-sidens ferskeste argumenter for at Norge bør bli medlem av EU. Hun viste til at ja- siden nå vil inn i EU for å utgjøre en motvekt mot USA i internasjonal politikk.

-Det var ikke EU, men enkeltlandene Tyskland og Frankrike som opptrådte som motvekt mot USA under opptakten til Irak-krigen. Med mitt kjennskap til utenriksminister Jan Petersen (H), vil han ikke komme til å opptre som motvekt, men raskt krype opp i fanget til britenes statsminister Tony Blair, sa Halvorsen til stor jubel.

-Mangler folkelig forankring

SV-lederen sa at EU-tilhengernes prosjekt mangler folkelig forankring.

-Det er dette som er ja-sidens store svakhet, og som vil føre til at de taper EU-kampen igjen, sa hun.

Hun minnet om at Euroavstemningen i Sverige viste massiv motstand blant unge kvinner, ungdom i sin alminnelighet, alle dem som tjener lite og folk i distriktene.

-Flertall for Euro var det kun i Stockholm og Skåne, og blant høytlønnede menn, sa SV-leder Kristin Halvorsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere