Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ung massemønstring mot EU

Foto: Berit Almendingen
Sist oppdatert:
700 EU-motstandere fra ulike politiske ungdomspartier og organisasjoner fikk søndag støtte fra SV-leder Kristin Halvorsen.

- EU-tilhengerne opptrer som nikkedukker overfor Brussel, hevdet SV-leder Kristin Halvorsen ifølge NTB.

Sterkt engasjerte nei-ungdommer fra hele landet og fra flere ungdomspartier holdt i helgen massemønstring i de gamle Kværnerlokalene i Lodalen i Oslo for å forberede seg på neste EU-kamp. Etter tre dager med foredrag, intense seminarer og skolering om en lang rekke temaer, var stemningen høy da SV-lederen søndag avsluttet konferansen med en sterk appell. De færreste av ungdommene, som var mellom 15 og 20 år, deltok under forrige EU-kamp i 1994.

-Godt skodd

-Ja, nå er vi godt skodd til å slåss mot norsk EU-medlemskap, sier Kristian Kaarbø fra Bergen til NTB.

Han er en av flere utsendte fra Rød Ungdom og Norsk Målungdom i Bergen, og er godt fornøyd med utbyttet av helgens massemønstring. Særlig fornøyd er han over det han har lært i løpet av konferansen om pengepolitikken i EU. RV-leder Torstein Dahle innledet om dette temaet, eller om konsekvensene av "en EU-styrt pengepolitikk"

Jørn Normann Pedersen og Magnus Holten, begge fra Sosialistisk Ungdom i Tromsø, syns konferansen var god fordi den tok for seg det meste, fra forsvarspolitiske spørsmål til arbeidsliv, justispolitikk og distriktspolitikk i EU.

Heftig begeistring

De to Tromsø-utsendingene applauderte og bidro sterkt til å sende jubelen i taket i de gamle fabrikklokalene da SV-lederen søndag ironiserte over ett av ja-sidens ferskeste argumenter for at Norge bør bli medlem av EU. Hun viste til at ja- siden nå vil inn i EU for å utgjøre en motvekt mot USA i internasjonal politikk.

-Det var ikke EU, men enkeltlandene Tyskland og Frankrike som opptrådte som motvekt mot USA under opptakten til Irak-krigen. Med mitt kjennskap til utenriksminister Jan Petersen (H), vil han ikke komme til å opptre som motvekt, men raskt krype opp i fanget til britenes statsminister Tony Blair, sa Halvorsen til stor jubel.

-Mangler folkelig forankring

SV-lederen sa at EU-tilhengernes prosjekt mangler folkelig forankring.

-Det er dette som er ja-sidens store svakhet, og som vil føre til at de taper EU-kampen igjen, sa hun.

Hun minnet om at Euroavstemningen i Sverige viste massiv motstand blant unge kvinner, ungdom i sin alminnelighet, alle dem som tjener lite og folk i distriktene.

-Flertall for Euro var det kun i Stockholm og Skåne, og blant høytlønnede menn, sa SV-leder Kristin Halvorsen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!