RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ungdom frykter Internett-bilder

Sist oppdatert:
Ny undersøkelse avslører ungdoms Internett-frykt. Nå skal de kurses. Se video.

Les også: Flere mobber med mobil og nett

Hver tredje ungdom angrer på noe de har lagt ut om seg selv på Internett, viser en undersøkelse utarbeidet av Teknologirådet.

Nå skal ungdom kurses i personvern på Internett, og filmsnutter er en del av undervisningspakka som skal sendes ut til alle landets ungdomsskoler og videregående skoler.

- Tenker ikke over konsekvensene
Teknologirådet, Datatilsynet og Utdanningsdirektoratet står bak opplegget, og målet er å gjøre ungdommene oppmerksomme på at mange kan få tak i informasjon de legger fra seg på nettet.

Se innslaget på TV 2 Sumo her

- Vi ser at ungdom bruker moderne kommunikasjonsmidler i kanskje enda større grad enn vi voksne gjør, og de bruker det på andre måter. De filmer hverandre, de legger ut filmer på YouTube og på andre nettsteder og deler ting med hverandre og tenker kanskje ikke så mye over konsekvensene, sier prosjektleder Christine Hafskjold i Teknologirådet til TV 2 Nyhetene.

Frykter bilder
I en undersøkelse rådet har gjennomført, svarer 40 prosent av jentene mellom 15 og 18 år at de frykter at det finnes bilder av dem på nettet som de ikke har kontroll over.

- Jeg tror ofte at de tenker det er et fint verktøy for å dele bilder, filer og ting som de har lagd med vennegjengen sin, og så tenker de ikke over at det faktisk og kan sees av alle andre i hele verden, sier Hafskjold.

Storbrukere
Datatilsynet mener det er behov for å øke oppmerksomheten rundt betydningen av personvern.

- Ungdom er storbrukere av teknologi og så tar ofte i bruk nyere teknologi før voksne gjør det. Der er konsekvensene ofte ukjente, og da synes vi det er lurt å satse på de som kan teknologien, de som er tidlig ute, men som kanskje ikke har den kompetansen som trengs til å se konsekvensene av egne valg når de publiserer ting på nettet, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet.

Se videoene her (ekstern lenke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere