*Nettavisen* Nyheter.

Ungdom stumper røyken

Antallet barn mellom 13 og 15 år som røyker daglig er halvert.

13.02.06 07:17

Dermed er det bare fem prosent i denne aldersgruppen som røyker tobakk hver dag. Sosial- og helsedepartementet gjennomførte i de to siste månedene av 2005 en undersøkelse blant 4.000 ungdomsskoleelever. Resultatet viser at mange års konsentrert arbeid for å få ungdom fra å røyke har gitt resultater, skriver Aftenposten.

Jenter som gutter
- Den nedgangen vi her ser i andel røykere er oppsiktsvekkende. Meg bekjent har man ikke registrert en tilsvarende stor reduksjon i røykevaner blant ungdom i andre land på så kort tid, sier administrerende direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet til avisen.

Også kjønnsforskjellen blant de yngste røykerne er borte. Lenge har det vært en etablert sannhet at unge jenter røyker mer enn sine jevnaldrende guttekamerater. Nå er andelen jenter og gutter i aldersgruppen som røyker like store.

Færre prøver
Andelen unge som prøver røyk, men så slutter etter kort tid har også gått ned. Til tross for at antallet unge røykere ikke har vært så lavt siden målingene begynte i 1975 slapper ikke Sosial- og helsedirektoratet av. Bjørn Inge Larsen sier til Aftenposten at de vil fortsette arbeidet mot røyking med uforminsket styrke.

Årsaken til nedgangen i antallet unge røykere blir forklart med flere faktorer. Et strengt regelverk, der man må være 18 for å kjøpe tobakk er en grunn. En annen er det omfattende holdningsarbeidet som har blitt gjennomført gjennom en årrekke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.