Gå til sidens hovedinnhold

Ungdommen dropper allmennfag

Allmennfaglig studieretning blir stadig mindre populært blant norske skoleelever. Før neste skoleår har bare tre av ti allmennfag som sitt førstevalg.

Elevene fristes mye mer av idrettslinjer, medier og kommunikasjon og tegning, form og farge. Disse linjene har de senere årene fått en voldsom pågang.

- Mange opplever allmennfag som kjedelig og en forlengelse av ungdomsskolen. Derfor vil de heller prøve de nye linjene som idrett og media, sier avgangselev Iselin Ogre på Frederik II videregående skole i Fredrikstad til Kanal 24.

En ringerunde radiokanalen har gjort til flere norske fylkeskommuner viser at allmennfag havner langt nede på favorittlistene. Bare tre av ti har allmennlinje som sitt førstevalg.

- Det virket kjedelig for meg. Jeg valgte idrett fordi jeg ikke visste hva jeg skulle bli. Det vet jeg fortsatt ikke, sier Kristoffer Pedersen.

Ungdommene i Fredrikstad synes undervisningen foregår for mye på tavla og at elevene blir for lite involvert. De tror et undervisningsopplegg der elevene tas mer med i prosjektarbeider og utvikling.

Fylkesopplæringssjef Knut Alsaker i Telemark har stor forståelse for at ungdommene synes allmennutdanningen er kjedelig. Han sier utdanningssektoren må lytte til signalene fra ungdommene og gjøre utdanningen mer interessant

- Vi må se hva ungdommen mener og hvordan vi kan justere undervisningen. Allmennfagsundervisning har alltid vært bra og vi kan justere dette, sier Alsaker.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett