Gå til sidens hovedinnhold

Ungdommer skjøt fyrverkeri på forbipasserende

Oslo:

På litt over tre timer var det seks tilfeller med skyting av fyrverkeri mot folk.

T-banentrafikken ble også stanset i ni minutter grunnet ulovligheter.

Det har også blitt skutt mot kjøretøy og butikker på ulike steder i Oslo nyttårsaften.

Politiet meldte om den første fyrverkeriskytingen klokken 17.26. Meldingen gikk ut på at ungdommer skjøt fyrverkeri mot tilfeldig forbipasserende i Jens Bjelkes gate i Oslo sentrum.

Les også: Dette skjedde i natt

- Ungdommene har løpt sin vei, det er ikke meldt om noe skadde personer, skriver Oslo-politiet på Twitter.

Det er også meldt om at ungdommer skjøt fyrverkeri mot kjøretøy. Gjerningspersonene skal være nede i 10 - 14 årsalderen.

Ifølge Dagbladet skal det være snakk om syv-åtte ungdommer som stod bak fyrverkeriskytingen.

- Ingen ungdommer å se

Kort tid senere meldte politiet om nye meldinger om ungdommer som skjøt fyrverkeri mot T-banen i Oppsal, sørøst i Oslo.

- Vi har vært på stedet, ingen ungdommer å se, skriver politiet på Twitter.

I og med at det ikke er personskader, prioriterer ikke politiet å jakte på de antatte gjerningspersonene.

- Det blir som å finne nålen i høystakken, vi har ingenting å gå etter, så det blir altfor vanskelig. Det er rett og slett ikke så mye å forfølge, sier operasjonsleder Steinar Hausvik til Nettavisen.

- Ti ungdommer stoppet av politiet

Like etter klokken 19.00 meldte politiet om en tredje fyrverkeriskyting på T-banen på Grønland i sentrum av hovedstaden.

- Vi er på stedet i forbindelse med at noen ungdommer har skutt fyrverkeri i undergangen på vei ned til T-baneperrongen. Brannalarmen ble utløst. Dette medførte stans i T-banetrafikken i ni minutter.

Klokken 19.36 meldte politiet om en fjerde skyteepisode med fyrverkeri mot tilfeldig forbipasserende i Kolstadgata, like bak politistasjonen på Grønland. Dette var det fjerde tilfellet på to timer.

- Vi er på stedet og har kontroll på cirka ti ungdommer. Det er for tidlig å si om det er disse som har skutt med fyrverkeri og om de står bak de tidligere meldte episodene, sier Hausvik til Nettavisen.

Politiet hadde svært få beskrivelser å gå ut ifra før de fikk kontroll på ungdommene.

- Det var lite. Vi fikk informasjon om at det var rundt ti-tolv ungdommer, at de var kledd i svart og at noen av dem var mørk i huden.

Les også: Brann i flere fritidsboliger på Voss

Politiet: - Vi har ikke ressurser

Senere på nyttårskvelden forteller politiet at ingen av ungdommene som ble anholdt av politiet var blant dem som hadde skutt med fyrverkeriet. Men klokken 20.34 fikk politiet melding om den femte fyrverkeriskytingen i Oslo på like i overkant av tre timer.

- Det er melding som er kommet om ungdommer på Tøyen, øst i Oslo sentrum. Det skal være snakk om cirka 20 ungdommer som har skutt fyrverkeri mot mennesker og butikker. Vi har flere patruljer i området, sier operasjonsleder Hausvik til Nettavisen.

Klokken 20.51 meldte politiet på Twitter at de hadde kontroll på fire personer.

– To er mistenkt for å ha skutt opp raketter, men de er så unge at de ikke blir innbrakt, de er i 14-15-årsalderen. Vi håper å få tatt en alvorsprat med dem, sier Hausvik til NTB.

De fire ble bortvist fra sentrum og to av dem ble hentet av sin far, opplyser politiet klokken 21.30.

Like etter klokken 21.00, var Nettavisen vitne til at en rekke ungdommer skjøt fyrverkeri mot tilfeldige personer på Tøyen torg øst i Oslo sentrum.

Flere av de forbipasserende løp i ulike retninger, mens ungdommer lo høylydt før de stakk av. Flere av ungdommene løp ned til T-banen og tok den i retning vest mot sentrum. Nettavisen snakket med politiet da vi var hakk i hæl på ungdommene.

- Vi har ikke ressurser til å prioritere dette i kveld, svarte en tydelig travel Hausvik.

Etter at ungdommene hadde skutt med fyrverkeriet på Tøyen oppstod det en åpenbar og høylydt krangling blant ungdommene. Der er usikkert hva de kranglet om.

Liker før klokken 21.30 var det tre ungdommer som avfyrte fyrverkeri på T-baneperrongen på Jernbanetorget, som er det mest sentrale knutepunktet i hovedstaden. Denne perrongen har blant annet direkte forbindelse til Oslo S.

Risikerer bøter og straff

Hausvik minner om at personer som bryter forbudet med håndtering av fyrverkeri risikerer bøter.

Det er lov å skyte opp fyrverkeri fra klokken 18.00 31. desember til klokken 02.00 1. januar. Men å skade andre kan føre til straffeansvar.

- De som bryter bestemmelsene kan risikere bøter opp til 7000 kroner. Det kan også bli mer, avhengig av hva de har gjort. Dersom du skader noen ved bruk av fyrverkeri risikerer man mer alvorlig inngripen. Da kan det bli pågripelse og frakt til arresten.

- Personer risikerer også å få en reaksjon for å ha begått et straffbart forhold dersom de skader andre med fyrverkeri, sier Hausvik.

Se de siste meldingene fra Oslo politidistrikt på Twitter: