RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unge Høyre: - Derfor må sykelønnen kuttes


SLÅR TILBAKE: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise mener AUFs kritikk av deres ønske om et sykelønnskutt, er vanskelig å ta seriøst.
SLÅR TILBAKE: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise mener AUFs kritikk av deres ønske om et sykelønnskutt, er vanskelig å ta seriøst. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Hundre prosent sykelønn har gitt oss dobbelt så høyt sykefravær som Sverige. Om vi hadde hatt sykefravær på svensk nivå ville vi hatt 20 milliarder mer til disposisjon i året.

AUF-leder Mani Hussaini angriper ungdomspartiene som vil kutte i sykelønna.

- Dette er gammelt oppgulp fra ungdomspartiene på høyresiden, og det er helt feil medisin for å sikre en sterk velferdsstat også i fremtiden, sier Hussaini til Nettavisen.

Men Unge Høyres leder, Kristian Tonning Riise, bare fnyser av kritikken.

- Dette er en type innholdsløs «kritikk på autopilot» som det er vanskelig å ta seriøst, men som dessverre er ganske typisk for AUF. Det er ingen som hevder at folk blir friskere av å kutte i sykelønnen, men vi vet at sykefravær og nivået på sykelønn henger sammen, sier Tonning Riise til Nettavisen.

- På tide å disktutere

Bakgrunnen for kritikken fra AUF, er at seks av ungdomspartiene i helga gikk ut og krevde kutt i sykelønna - deriblant Unge Høyre.

Tonning Riise påpeker at det er mye penger det er snakk om.

- Hundre prosent sykelønn har gitt oss dobbelt så høyt sykefravær som Sverige. Om vi hadde hatt sykefravær på svensk nivå ville vi hatt 20 milliarder mer til disposisjon i året, sier han, og påpeker:

- Dette er voldsomme summer, og det er på tide at vi begynner å seriøst diskutere om det ikke er andre velferdstiltak som hadde vært riktigere.

- Totalt fravær av løsninger

Hussaini mener ungdomspartiene vil straffe folk som blir syke.

- De seks ungdomspartiene ønsker altså å straffe folk for at de blir syke. For det første er det ikke sånn at folk automatisk blir friskere av at vi kutter i sykelønna, og for det andre vil dette gjøre hverdagen enda mer usikker for mennesker som allerede har en veldig usikker hverda, sier Hussaini.

Unge Høyre-lederen etterlyser imidlertid løsninger fra AUF.

- Det mest påfallende i denne debatten er det totale fraværet på løsninger fra AUF sin side. Vi vet at kostnaden ved bare å opprettholde den velferden vi har i dag uten kvalitetsvekst, ikke lar seg gjøre med mindre vi både blir mer produktive og jobber mer, sier Tonning Riise, og legger til:

- Så jeg vil utfordre AUF på å komme med en eneste løsning som ikke bare handler om å bruke mer penger over offentlige budsjetter, fremfor å kaste om seg med barnslige karakteristikker, sier han.

Har du sett denne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere