RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ungjenter slanker seg med avføringsmidler

Sist oppdatert:
13-14 år gamle jenter tar jevnlig store mengder avføringstabletter for å slanke seg, ifølge overlege.

De fem siste årene har salget av avføringsmidler i Norge økt med 36 prosent, viser tall fra Legemiddelindustriforeningen.

Overlege Sigrid Bjørnelv tror flere norske kvinner og menn misbruker avføringsmidler i et desperat forsøk på å endre kroppens fasong eller størrelse.

- Disse menneskene har spiseproblemer. Å sette tarmen ut av funksjon er en svært dårlig løsning, sier Bjørnelv, som er overlege ved regionalt fagteam for spiseforstyrrelser på Levanger, til Adresseavisen.

Spiseforstyrrelser
Unge trønderske jenter helt ned i 13-14-årsalderen tar jevnlig store mengder avførings- tabletter fordi de vil være tynne. Slankingen kan ende med varige mageproblemer og hjerteforstyrrelser.

- Ungjentene får ikke i seg de næringsstoffene de trenger. De får lavt blodtrykk og blir slappe. På sikt vil ikke tarmen lenger fungere som den skal. Alvorligst er det likevel at væsketapet går ut over balansen av salter i kroppen. Det kan gi forstyrrelser på hjertet, sier Bjørnelv.

Fritt salg
Det er ingen begrensninger på salget av avføringstabletter, noe Bjørnelv er kritisk til.

- Mens man bare får kjøpt 20 paracet om gangen, er det ingen øvre grense for de reseptfrie avføringsmedikamentene. De største pakningene inneholder 200 tabletter.

Overlegen kjenner til ungjenter som går fra apotek til apotek for å unngå å vekke oppmerksomhet med sitt store forbruk.

I faglitteraturen blir det advart mot langvarig bruk, og en normal døgndose er på en til to tabletter. Likevel kjenner Bjørnelv til eksempler på jenter og kvinner som tar oppimot 80 piller om dagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere