Unike bilder av havet

Foto: (Foto: SERPENT Project)

Forskere har inntatt verdens oljerigger for å få hjelp til å lete etter kjempeblekkspruter. Se hva de fant!

23.06.06 20:53

BORERIGGEN «EIRIK RAUDE» (TV 2): Forskerne fra anerkjente National Oceanography Centre i Southampton i England har inngått et unikt samarbeid med mange av verdens største oljeselskaper. Det gjør at de får tilgang til video og bilder filmet av undervannsroboter (ROV) under oljeleting.

Se alle bildene nederst i saken

- Det finnes bare en håndfull slike undervannsroboter til forskning i verden, men når vi nå samarbeider med oljeselskapene er tilgangen enorm, sier forsker Janne Kaariainen ved Serpent-prosjektet til TV 2 Nyhetene.

Fra hele verden
Forskere fra prosjektet har besøkt rigger i Mexicogolfen, Australia, Afrika, og nå senest utenfor Norskekysten.

- Ved å bruke undervannsroboter får vi en ide om hva slags organismer som lever på sjøbunnen og hvordan de oppfører seg, sier Kaariainen til TV 2 Nyhetene om bord på boreriggen Eirik Raude i Norskehavet.

Det er Statoil som har leid «Eirik Raude» for å lete etter olje og gass i Norskehavet, en times flytur fra Kristiansund.

- Her ute har vi funnet en del krepsedyr vi ikke er helt sikre på hva er. Dessuten er det en del akkarer her, sier forskeren.

Gigantblekkspruten
Men det alle havforskere håper å feste til video er noe helt annet.

- Gigantblekkspruten er det alle håper å finne. Japanerne har tatt noen stillbilder av den for noen år siden, men ingen har den på video. Vi håper vi får sett den en gang, sier Kaariainen.

Dypt vann
Brønnen Statoil borer på det såkalte Edvarda-prospektet ligger på over 1700 meters dyp. Der nede i stummende mørke rundt borerøret finner forskerne de underligste organismer.

Med hjelp fra undervannsrobotene henter forskerne også opp sedimentprøver fra havbunnen. Det kan fortelle dem hvordan leteboringen påvirker miljøet rundt.

- Dette gir oss mer kunnskap om området vi jobber i enn det den vanlige miljøovervåkingen vi er pålagt å ha gjør, sier forsker og marinbilolog Ingunn Nilsen i Statoil til TV 2.

Fikk refs
Statoil har tidligere fått refs av myndighetene etter at hydraulikkolje lekket ut fra riggen under boring i Barentshavet, men avviser at de lar forskerne bruke deres utstyr for å blidgjøre myndigheter og miljøaktivister.

- Nei, definitivt ikke. Vi har et mål om null utslipp og det gjør at vi vil vite hva leteboringen gjør med miljøet rundt, sier Nilsen.

Statoil skal nå bruke resultatene fra forskningen til sitt arbeid med risikoanalyser for oljevirksomhet.

Forskerne fra Serpent-prosjektet skal følge med over til Canada når riggen ”Eirik Raude” drar dit for å lete etter olje. Kanskje finner de noen nye arter der.

Mer informasjon om prosjeket på: www.serpentproject.com

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag