Unikt dinosaur-funn i Nordsjøen

Foto: Naturhistorisk Museum

På 2,3 kilometers dyp i Nordsjøen er det gjort et unikt og gåtefullt funn: Beinrester fra en dinosaur!

28.04.06 09:58

Funnet ble gjort allerede i 1997, på Snorre-feltet. Men geologen som oppdaget beinrestene ble overbevist av kollegaer om at det ikke kunne være noen knokkel, og la det i en skuff. Først over to år senere ga han funnet til Jørn Harald Hurum, paleontolog ved Universitetet i Oslo.

Han har funnet ut at det er snakk om beinrester fra en dinosaur av typen plateosaurus. Nærmere bestemt er funnet et lite stykke av et leggbein eller et underarmsbein fra en plateosaurus.

- Det er første gang et dinosaurbein er funnet så dypt. Vi visste det var mat der, så noe måtte ha spist det. Men vi visste ikke hva slags dyr det var, sier Hurum entusiastisk til BBC.

Etter å ha drøftet funnet med paleontologer ved Universitetet i Bonn i Tyskland, viste en grundig undersøkelse av restene at de stemte med beinstrukturen til plateosaur-arten. Denne dinosaur-arten er den mest vanlige som er funnet i Europa.

Norges første
- Dette er Norges første dinosaur. Samtidig er det verdens dypeste funn, sier Hurum til iBergen.no.

Dinosaur-restene ble funnet 2259 meter under havbunnen, eller 2590 meter under havoverflaten. Dinosaur-restene er mellom 195 og 210 millioner år gamle. På den tiden var Nordsjøen tørt land med store elver.

Plateosaurus hører ifølge Hurum til dinosaurordenen Saurischia, gikk både på to og fire og var planteetere. Individer kunne bli opptil 9 meter lange og veie 4 tonn.

Les mer om funnet på Naturhistorisk museums nettsider

Det er tidligere funnet rester av sjøkrypdyr i borehull i Nordsjøen, men det er ifølge eksperten svært spesielt å finne rester av et landdyr på slikt dyp.

Beinrestene ble funnet i en borkjerne, stein tatt ut med et hult bor, fra en brønn i forbindelse med prøveboring på Snorre-feltet i Nordsjøen. Å treffe en liten knokkelbit med et bor på 2,3 kilometers dyp er som den berømte nåla i høystakken.

Det kan bety at det ligger flere dinosaur-fossiler og venter under havbunnen. Om de noen gang blir funnet, er avhengig av flaks og oppmerksomme geologer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.