RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unio: – Fortsatt feil kurs

Anders Folkestad i Unio, som er en sammenslutning for norske arbeidstakerorganisasjoner, mener at arbeidstakere ikke får det bedre med den nye arbeidsmiljøloven.
Anders Folkestad i Unio, som er en sammenslutning for norske arbeidstakerorganisasjoner, mener at arbeidstakere ikke får det bedre med den nye arbeidsmiljøloven. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Den nye arbeidsmiljøloven innebærer at de ansatte vil få det verre, ikke bedre, mener Unio.

– Det er bra at forhandlingene mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF om den nye arbeidsmiljøloven har resultert i enkelte positive justeringer. Men fortsatt peker hovedkursen i feil retning, sier leder Anders Folkestad i Unio, som er en sammenslutning for norske arbeidstakerorganisasjoner.

Folkestad peker på at dagens formulering «arbeid på søn- og helgedager er ikke tillatt med mindre arbeidets art gjør det nødvendig», fortsatt skal gjelde.

Ikke langt nok

– Det er positivt at KrF har fått gjennomslag for noe oppmyking i forhold til regjeringens opprinnelige forslag når det gjelder mer søndagsarbeid. Det er bra de fikk gjennomslag for å opprettholde forbud mot søndagsjobbing, sier han.

– Vi er også fornøyde med at partene skal inn i evalueringen av ordningen med midlertidig ansettelser, at det er lagt føringer for mindre bruk av midlertidige stillinger i staten, samt at «fireårsregelen» blir en treårsregel. Det er også positivt at partene griper fatt i varslerproblematikken, men de går ikke langt nok i å beskytte varsleren, mener Folkestad. 

Virke: – Et altfor dårlig resultat

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke mener det opprinnelige forslaget til endringer i arbeidsmiljøloven som regjeringen la fram, var mye bedre tilpasset utfordringene Norge står overfor.

– Norge står overfor store omstillingsutfordringer framover. Det må rammene for arbeidslivet ta inn over seg. Virke er derfor glad for at norske virksomheter nå får økt adgang til å ansatte midlertidig, sier administrerende direktør i Virke, Vibeke Madsen.

– Samtidig legger Virke ikke skjul på at det opprinnelige forslaget til endringer i arbeidsmiljøloven som regjeringen la fram, var langt bedre tilpasset utfordringene Norge står overfor framover, enn det kompromisset de fire partiene nå har kommet fram til, fortsetter Madsen.

- Ikke et godt komprimiss

Hun mener verken arbeidstakersiden eller arbeidsgiversiden kan se seg fornøyd med kompromisset.

– Samlet sett er dette et altfor dårlig resultat med tanke på det arbeidet som er blitt nedlagt for å modernisere loven og gjøre den relevant og brukbar både i dag og i morgen, sier Madsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere