RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unngå å servere giftig gløgg

Sist oppdatert:
Pass på hvordan du koker gløggen. Gjøres det feil, må resten av julefesten foregå med hodet i doskålen.

Om du har trodd du kan bruke hvilken som helst kjele til å koke opp julegløggen i, må du tro om igjen. Benytter du feil kjele kan du og gjestene dine ende opp med kobberforgiftning, skriver Mattilsynet på deres hjemmesider.

Kobbersulfat ble tidligere brukt som et effektivt brekkmiddel hos barn med forgiftninger. Du kan selv tenke deg den utrivelige avslutningen på julefesten.

Når du koker opp vanlig springvann, vil små mengder kobber avsettes i kjelen. Om du bruker samme kjele til bare vannkoking vil mer og mer kobber avsettes og skape et kobberbelegg inne i kjelen. Tilsett sure næringsmidler som gløgg, gelé eller rabarbrasuppe, og vips, så har du en stor porsjon serveringsklar brekkmiddel. Det samme gjelder tilbereding i vannkokere - varmeelementet kan være laget av kobber.

Om du ikke streber etter å forgifte deg og dine kjære, finnes det råd for å bli kvitt kobberbelegget i vannkjeler. Om kjelen fylles med én prosent eddikvann som kokes i minst 15 minutter er faren for forgiftning forduftet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere