RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unngå bakterier i julematen

Vi gir deg tipsene og rådene for et hygienesikkert julebord.

(SIDE2): Sjekk lista fra Anticimex som gjør at du unngår unødvendige feil på kjøkkenet i julen

1. Vask hender og redskaper
Vask alltid hendene når du skal håndtere mat. Bakteriene kan sitte på huden og deretter transporteres til næringsmidlene. Bruk fingrene så lite som mulig i maten.

2. Hold det rent
Pass på at ikke noe ligger og drypper i kjøleskapet. Rå kjøttsaft må absolutt ikke dryppe på tilberedt mat eller salat. Oppbevar maten i godt lukkede bokser eller innpakket i plastfolie eller aluminiumfolie.

3. Juleskinken/ribba må gjennomstekes
Sykdomsfremkallende bakterier kan finnes i alt rått kjøtt. Mest utsatt er kylling, kjøttdeig og svinekjøtt. Disse må alltid gjennomstekes.

4. Ikke spis rå medisterdeig
Medisterkaker hører til på julebordet. Ved tilberedningen skal du være forsiktig med å smake på den rå kjøttdeigen. Bakterier kan finnes, og de kan lede til matforgifting.

5. Vask pynten
Unngå å dekorere julematen med frukt og grønnsaker som ikke er nøye vasket. Frukt og grønt har ofte mange bakterier på seg.

6. Unngå å varme opp maten flere ganger
Matforgiftningsbakterier liker kroppstemperert (lunken) mat. La varmen fordele seg slik at hele porsjonen blir tilstrekkelig varm. Det finnes bakterier som klarer å formere seg i ganske høye temperaturer.

7. Varm mat skal være varm og kald mat skal være kald
Det finnes en enkel regel å holde seg til for å unngå problemer varm mat skal være varm og kald mat skal være kald.

8. Skift oppvaskklut ofte
I en oppvaskklut finnes alt det som bakterier kan ønske seg: fukt og næring fra det man tørker opp og en ganske behagelig temperatur. Tørk ikke av redskap eller fjøler med en oppvaskklut. Bytt dem ofte! Ta gjerne en ny oppvaskklut hver dag har en som er helt ren.

(Kilde: Anticimex)

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere