*Nettavisen* Nyheter.

Unngå giftige blåskjell

Har du lyst til å sanke blåskjell i sommer? Sjekk ukas anbefalinger for ditt distrikt.

08.09.05 14:15

Blåskjell er god og hyggelig mat, men noen steder i landet bør man unngå delikatessen.

- Flere typer gift kan forekomme i blåskjell. De vanligste er diarégiften DSP og nervegiften PSP, sier førsteinspektør i Mattilsynet Merete Hestdal.

Giften kommer fra planktonalger skjellene får i seg når de spiser. Diaregiften inntrer cirka en halvtime til tre-fire timer etter inntak og gir kvalme, oppkast, magevondt og diaré. Nervegiften inntrer innen en halvtime. De første symptomene er nummenhet og prikking i lepper og munn. Hvis det er mye gift i skjellene kan prikkingen spre seg til ansikt og nakke, og man kan få hodepine, svimmelhet og utydelig tale.

Kvelningsfornemmelser
- Nervegiften kan være alvorlig, og hvis man har fått i seg mye bør man kontakte lege. Den kan gi muskulære lammelser og kvelningsfornemmelser, og på det verste kan den være dødelig, sier Hestdal.

Distrikt

Uttakssted

Ytre Østfold

Høkeliholmen (Hvaler øst)

Flekkefjord

Ikke opplyst

Indre Sogn

Vangsnes i Sognefjorden

Åfjord

Ikke opplyst

Sør-Helgeland

Vistenfjorden (Langkilen)

Salten

Mørkvedbukta/Mørkved

Lofoten/Vesterålen

Ikke opplyst

Hun mener likevel folk kan slappe av så lenge de følger rådene til Mattilsynet om hvor man bør pelle skjell.

- Jeg har holdt på med dette i fjorten år, de eneste forgiftningene vi har fått melding om har vært fra områder der vi har advart mot skjellsanking. Det har ikke vært noen blåskjelldødsfall i denne perioden overhodet som jeg vet om, sier hun.

Skjell du finner i butikken skal uansett være trygge. De har blitt kontrollert av Mattilsynet før salg.

Her er de giftige skjellene
I tabellen finner du oversikten over hvor du bør la være å plukke blåskjell. "Uttakstedet" er der blåskjellprøvene ble tatt. I Nordfjord og Øst-Finnmark anbefaler Mattilsynet at man spiser med måte. Her finner du listen over alle uttaksstedene. Den oppdateres av Mattilsynet hver fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.