*Nettavisen* Nyheter.

Unngå julekrangelen

Konflikter raser i hjemmene i jula. Sjekk hvordan du får en fredfull feiring.

22.12.06 11:17

(SIDE2): - Bakgrunnsteppet for konflikter i julen er at den er stappfull av følelser, sier Solveig Vennesland, familieterapeut og fagmedarbeider i God morgen Norge på TV 2. Hun deler bakgrunnen for konflikt inn i tre stikkord:

1. Julesjalusi
- Dette handler om at biologiske barn får ofte finere gaver enn stebarn. Foreldre som har dårlig samvittighet pøser gjerne på med gaver. Det skal man være forsiktig med når man feirer under samme tak. Ikke gi en veldig fin gave til ett barn og for eksempel en bok til den andre. Det er ikke bare barna som kan oppfatte ting urettferdig, det oppstår også sjalusi blant voksne. Eksempler er sjalusi i forhold til gamle ekser, nye kjærester eller i forhold til svigerforeldre.

2. Julesavn
- Julen er full av følelser og forventninger som bygges opp utenfra fra markedskrefter, eller kjøpefesten. Musikk, lukter, klær og pakker setter spor helt tilbake til barndommen og det kan komme opp mye savn. Savn kan også handle om å savne kjæreste eller at barnet skal være hos far eller mor eller det å være alene.

3. Julesamvittighet
- Det å ha dårlig samvittighet for ting som ikke er blitt gjort og ting man ikke rakk. Mange gruer seg til julen, det er vemodig og en vanskelig høytid. Personer kan bli minnet på mye som man ikke har lyktes med i livet. I tillegg er kan det oppstå en krasj med at alt skal være på topp, mat, pynt og alle skal være glade!

Slik unngår du julekrangelen og konfliktene:

- Den typiske julekrangelen oppstår på grunn av spenninger og uferdige konflikter som ikke er gjort opp. La fornuften sitte i førersetet og ta krangelen på nyåret, påpeker Vennesland.

1. Er du sammen med barn så unngå alkohol, i hver fall hvis det ligger en spenning i lufta.

2. Utsett krangelen til nyåret. (Ikke putt problemer under teppet, men utsett høflig konflikten. Ikke kjeft tilbake, men tell til ti og ikke svar på en dårlig måte)

3. Forsøk å gjøre andre glad. Bidra til fellesskapsglede.

4. Er det barn tilstede så ta initiativ til å snakke med barna; syng, lek og le. Sett i gang med en julelek!

5. Ikke gjør forskjell på barn, det gjelder både med gaver og oppmerksomhet.

6. Bygg relasjoner, vær nysgjerrig, ha humor og bidra til fellesskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.