*Nettavisen* Nyheter.

UP-Holand må i fengsel

Foto: Ida Johansson

Tingretten trodde ikke på den tidligere UP-sjefen Einar Holand forklaring.

22.12.06 18:35

Nord-Troms tingrett dømte Holand fredag til 75 dagers fengsel, hvorav 30 dager i betinget, og til å betale 32.000 kroner i bot, ifølge dommen.

I tillegg må han betale 10.000 kroner i saksomkostninger og får førerkortet inndratt for to år.

- Jeg er på reise og har ingenting å si i forhold til dommen. Jeg har ikke sett den, sier UP-sjefens advokat, Hjallis Bakke, til Nettavisen.

- Jeg har ingen kommentar til noen fra pressen som har møtt fram her i dag. Jeg får bare takke for meg, og ønske dere god jul alle sammen, var alt Einar Holand selv ville si til TV 2 Nyhetene i retten.

- Kjørte i fylla
Retten tror ikke på Einar Holands forklaring om at han drakk alkohol etter at han hadde kjørt bil.

I domspremissene står det blant annet at han har avgitt fire ulike forklaringer om hvor mye og når han drakk.

«Enten er alle eller tre av forklaringene uriktige», står det i dommen.

De viser blant annet til at Holand ble observert med en ølflaske i hånden om morgenen samme dag som utforkjøringen fant sted.

«Etter en samlet vurdering av bevisene, er retten overbevist om at tiltalte var påvirket av alkohol da han kjørte bilen, heter det i dommen fra Nord-Troms tingrett»

- Kladreverdig
Retten peker blant annet på at utforkjøringen fremstår som påfallende, og at Holand til et av vitnene i saken hadde sagt han forsøkte å unngå å kjøre på en hund. Det står i strid med hans egen versjon da han sa det skyldes at han bøyde seg frem for å ta opp mobiltelefonen som hadde falt etter en oppbremsing,

Retten mener forklaringen hans rundt dette heller ikke kan være riktig, og hevder at ulykken skjedde da Holand skrev teksmeldinger mens han kjørte. Og at dette var mer klandreverdig enn om han bare hadde bøyd seg frm for å hente opp telefonen. Sammen med at han var alkoholpåvirket, mener retten at han klart opptrådte uaktsomt.

Nord-Troms tingrett har ellers «lite sans for argumentasjonen» om at Holands bil måtte anses for å stå parkert i veikanten, slik han forklarte, og mener han måtte forstå at det ville bli politietterforskning.

Retten legger også til grunn at tiltalte var klar over opplysningen om promillekjøring ble fortiet og at versjonen om hendelseforløpet ikke var korrekt da han sendte inn skademelding til forssikringsselskapet. Videre var han klar over at manglende og uriktige opplysninger var egnet til at uberettiget forsikringssum ble utbetalt, står det i dommen. Holand ble derfor også dømt for forsikringssvindel.

- Litt mildere
Aktor, politiadvokat Arild Aaserud, hadde lagt ned påstand om 75 dagers ubetinget fengsel.

- Dette er litt mildere enn jeg hadde bedt om, men han er jo dømt på alle punkter, sier Aaserud til Nettavisen etter å ha fått dommen i hende. Han har så langt ikke kommet seg gjennom alle domspremissene.

Politiet mener at UP-sjefen var beruset da han kjørte av veien 2 mil fra Tromsø tidligere i høst. UP-sjefen nekter for å ha kjørt i fylla, men hevder han drakk etter at kjøringen hadde funnet sted.

Klikk på bildet for å forstørre.

BAKGRUNN:

Kjørte av veien
Det var lørdag 2. september at Einar Holand endte i grøfta 500 meter unna sitt eget hjem, på Innlandsveien i Tromsø. Stridens kjerne i retten er hvorvidt Holand hadde promille da han kjørte bilen ved 13.30-tiden.

Politiet mener at han kjørte av veien på en rett strekke fordi han hadde drukket. Skadene på bilen medførte at den ikke var kjørbar.

Da rettssaken mot Holand startet i Nord-Troms tingrett i forrige uke, nektet han for å ha kjørt i fylla.

I sin forklaring fortalte Holand først om festen han hadde vært på kvelden før han kjørte av veien 500 meter fra sitt eget hjem. Så om kjøreturen den dagen han ble målt til 2,3 i promille.

Les hele Holands forklaring her

Ifølge Holand drakk han alkohol – vin og sprit - først etter at han hadde kjørt i grøfta, fordi han ble så forbannet fordi han hadde kjørt ut.

Skrev melding
Ifølge Holand var det en sms-melding som var årsaken til at han kjørte i grøfta.

- På turen ut skrev jeg en tekstmelding på mobilen til hun jeg skulle hente: «Nå er jeg på vei». Men jeg sendte den ikke. Jeg tenkte: «Er det noen vits i å sende meldingen når det bare er noen hundre meter å kjøre?», fortalte Holand.

Holand la fra seg mobiltelefonen på setet ved siden av seg i bilen, men denne falt fram på gulvet. det var da han bøyde seg fram for å ta den opp at utforkjøringen skal ha skjedd.

«Idet jeg fikk tak i mobilen, hørte jeg et kolossalt smell i bilen».

I grøfta lå en stein, og Holands bil hadde fått store skader i det ene forhjulet.

Selv hevder Holand at han ble så forbannet etter utforkjøringen, at han bestemte seg for å dra på fest. Samme natt hadde han vært på fest hos søstera si. Lørdag ved 14.30-tiden var han tilbake og drakk sprit sammen med de av festdeltakerne som fremdeles holdt det gående.

UP-joiken
Borte hos søstera drakk Holand litt av en rødvinsflaske han hadde åpnet kvelden før. Så kom en flaske vodka på bordet.

- En av festdeltakerne skulle lage en joik med meg. Hver gang han joiket, skulle jeg drikke, fortalte Holand.

- Han joiket lenge. Jeg kjente at jeg begynte å bli mer og mer beruset, fortalte han.

Les UP-joikerens forklaring her

Halvannen time etter ulykken ble Holand pågrepet av politiet. Kort tid etter ble han målt til 2,3 i promille.

Det er politimesteren i Vest-Finnmark som tiltalte den tidligere UP-sjefen for uaktsom kjøring, kjøring i alkoholpåvirket tilstand og etterfølgende alkoholnytelse.

Holand er også tiltalt for å ha forskt å svindle til seg forsikringspenger, da han sendte inn skademelding til If der han krevde erstatning for skadene som oppsto på bilen under kjøringen. Beløpet tilsvarer 64.440 kroner. Dersom man kjører med promille, har man ikke krav på forsikring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.