RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Lars Inge Staveland)

Uproblematisk «kjennskapsforhold»

Sist oppdatert:
Jens Stoltenberg vil ikke svare på om Ramin-Osmundsen er venn med barneombud Ida Hjort Kraby.

SISTE: Statsrådens svar til Stortinget

Onsdag kveld var hele pressekorpset invitert til å få høre at Jens Stoltenberg har full tillit til sin barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen.

Konklusjonen fra Justisdepartementets lovavdeling om statsrådens habilitet ble lagt fram, og Stoltenberg satte av god tid til å besvare spørsmål fra pressen.

Les også: Ramin-Osmundsen går ikke av

Men Stoltenberg ville ikke svare på om han oppfatter Ramin-Osmundsen og Ida Hjort Kraby som venner.

- Lovavdelingen støtter oss
- De kjenner hverandre på en måte som ikke innebærer at hun er inhabil. Det har lovavdelingen slått fast. Det er ikke min oppgave å vurdere om de er venner eller ikke, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

I stedet brukte Stoltenberg flere ganger ordet «kjennskapsforhold» for å karakterisere forholdet mellom Barneombudet og Ramin-Osmundsen.

Slik prøvde han også å avfeie all tvil om at Kraby vil være i stand til å være en uanvhengig vaktbikkkje overfor Ramin-Osmundsen.

Les også: Her har de festet og feiret sammen

Aldri i tvil om tillit
- Det er det lovavdelingen har vurdert, om dette vennskapet, eller kjennskapet, er så nært at det gjør at hun ikke burde innstilt til nytt barneombud. Der er jeg enig med lovavdelingen i at dette ikke er et forhold som gjøre henne uskikket til å innstille til nytt barneombud, sier Stoltenberg.

- Har du noen gang hatt svekket politisk eller personlig tillit til Manuela?

-Nei, tvert imot. Jeg oppfatter Ramin-Osmundsen som en engasjert statsråd i saker når det gjelder integrering, barn og likestilling. Hun velger også å satse på den personen hun mener er best skikket til å være statsråd, sier Jens Stoltenberg til Nettavisen.

Ramin-Osmundsen sier til Nettavisen at hun aldri har vært i tvil om at hun har statsministerens fulle tillit.

- Jeg er glad for å konstatere at jeg har tillit. Jeg har alltid følt meg trygg på tilliten til statsministeren, så lenge jeg er statsråd, sier hun.

Dette mener lovavdelingen om vennskapet til Kraby og Ramin-Osmundsen i spørsmålet om inhabilitet:

Etter praksis skal det mye til før samarbeid eller kontakt av profesjonell/faglig karakter i seg selv fører til at en tjenestemann er inhabil til å behandle en sak der den tilknyttede personen er part. Det gjelder enten kontakten har utgangspunkt i et ansettelsesforhold på samme arbeidsplass, samarbeid i organisasjoner eller løsere sammenslutninger, som et bredere profesjonelt eller yrkesmessig fellesskap.

Etter Lovavdelingens syn kan ikke den tilknytningen som statsråden og Hjort Kraby har i kraft av det såkalte juristnettverket, i seg selv føre til inhabilitet. Det samme gjelder for tilknytningen som foreligger gjennom kvinnegruppen «Head and Heart». Slike omgangsformer er ganske vanlige, og de innebærer etter praksis ikke i seg selv «særegne forhold» som er «egnet til å svekke tilliten til» tjenestemannens upartiskhet.

Med utgangspunkt i de to kretsene som nevnt har statsråden og Hjort Kraby hatt en viss personlig omgang. Om betydningen av slike personlige tilknytningsforhold og vennskap har vi i brev til Sosial- og helsedepartementet 3. November 200 0 uttal:

«Det er antatt både i teori og ved praktiseringen av forvaltningslovens inhabilitetsregler at det som utgangspunkt skal mye til før vennskap i seg selv fører til inhabilitet. Noe upresist kan en si at bare er nært vennskap og skarpt og direkte motsetningsforhold som i seg selv fører til inhabilitet etter § 6 annet ledd (i Forvaltningsloven red. anm). Vanlig godt bekjentskap og samarbeid leder ikke til inhabilitet. Det skal foreligge et virkelig nært vennskap før et slikt forhold fører til inhabilitet»

Ut fra opplysningene Lovavdelingen har mottat fra Ramin-Osmundsen, mener de at et slikt type vennskap ikke forelå, og vurderer derfor at statsråden ikke var inhabil.

Les lovavdelingens vurdering her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere