RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Urner skal i frossen jord

Askeurner skal grevlegges selv om jorda er frossen, har Kultur- og kirkedepartementet bestemt.

Kultur- og kirkedepartementet (KKD) har gitt landets kirkelige fellesråd og andre gravferdsmyndigheter klar beskjed om at gravlegging av askeurner på kirkegårdene skal foretas selv om jorda er frossen.

- Departementet er kjent med at gravferdsmyndighetene enkelte steder tidvis oppfordrer pårørende til å vente med gravlegging av askeurne, spesielt i vinterhalvåret på grunn av tele i jorda. Av hensyn til de pårørendes sorgarbeid synes en slik praksis lite ønskelig, heter det i et rundskriv til kirkelige fellesråd, menighetsråd, kommuner og krematorier.

Gravferdsloven
Departementet skriver at hovedregelen må være at urner gravlegges så snart som mulig etter at kremasjon har skjedd. Samtidig viser departementet til gravferdsloven der det heter at kremasjon skal skje senest åtte dager etter dødsfallet.

- Vanligvis vil urnen kunne gravlegges like etter dette, avhengig blant annet av avstanden mellom krematoriet og den aktuelle kirkegård. Den som sørger for gravferden, bør så tidlig som mulig gis opplysning om når urnen er klar til gravlegging, slik at de pårørende ikke blir gående i uvisshet om dette, heter det.

De etterlatte
KKD kommenterer i rundskrivet at gravferdsloven har en bestemmelse som gir anledning til å vente inntil seks måneder med å gravlegge askeurne.

- Departementet vil påpeke at fristen ikke er satt for å fange opp praktiske behov som gravferdsmyndighetene måtte ha for å utsette gravlegging. Hensynet til de etterlatte må i slike situasjoner veie vesentlig tyngre enn hensynet til gravferdsmyndighetene, skriver Kultur- og kirkedepartementet.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere