Gå til sidens hovedinnhold

USA krever norsk svar

USA vil vite hvorfor ikke moren som kidnappet barnet til Brozzi (bildet), er etterlyst internasjonalt av Norge. - Pinlig for norske myndigheter, sier advokat Ellen Moen.

TV 2 Nettavisen kjenner til at Den amerikanske ambassaden i et brev til Justisdepartementet ber om en redegjørelse for hvorfor norske myndigheter ikke har etterlyst barnet til Brozzi (38) og hennes mor internasjonalt.

Norske Camilla er etterlyst av myndighetene i USA etter at hun kidnappet sitt barn i California. Amerikansk rett har gitt pappaen Brozzi fullt foreldreansvar for deres to år gamle datter, men i juni 2002 forsvant Camilla med deres datter.

Trolig har hun gjemt seg et sted i Norge.

Hedmark tingrett har tidligere gitt namsmannen tillatelse til å oppsøke Camillas mor på jakt etter datteren. Kvinnen er også etterlyst internt i politiet. Nå reagerer amerikanske myndigheter på at norske myndigheter ikke har etterlyst henne internasjonalt.

- Amerikansk ansvar

- Dette er pinlig og stiller Norge i et utrolig dårlig lys i forhold til å behandle mennesker og menneskerettigheter, sier advokat Ellen Moen som representerer pappaen Brozzi.

- Norsk politi har gjort svært lite for å finne barnet. Verbalt er de svært velvillige, men praktisk skjer det svært lite, sier Moen.

Politiadvokat Øyvind Haugen ved Oslo politidistrikt mener at det ikke er naturlig for norsk politi å etterlyse mor og barn som er forsvunnet fra USA.

- Dette er en amerikansk statsborger med en amerikansk far som har forsvunnet fra USA. Da ligger det i kortene at amerikanske myndigheter har ansvaret for å etterlyse henne internasjonalt. Norsk politi bistår fordi det er naturlig å tro at mor og barn er i Norge, sier Haugen til TV 2 Nettavisen.

Haugen sier at hvis Norge etterlyser barnet internasjonalt, og barnet blir funnet i et tredje land, risikerer man at barnet først må bringes til Norge før det kan sendes tilbake til USA.

- Full brems

- Jeg lurer på om norske myndigheter hadde behandlet saken på samme måte hvis det hadde vært en far som hadde kidnappet barnet. Slik denne saken har vært prioritert og tilrettelagt har det vært fulle bremser hele veien, sier Moen.

Brozzi har selv kommet til Norge for å lete etter sitt barn, men risikerer nå å bli kastet ut av landet fordi han ikke har arbeids- og oppholdstillatelse.

I et tidligere intervju med TV 2 Nettavisen sier Brozzi at han ønsker å bli boende i Norge hvis han finner datteren.

- Jeg er villig til å inngå avtale om delt foreldreansvar slik at vi begge kan ha omgang med datteren her i Norge. Selv om det er galt det min kone har gjort, ville jeg aldri drømme om å skille de to fra hverandre, sa han.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå