*Nettavisen* Nyheter.

USA: Sykepleier i fullt verneutstyr ble smittet

RENSER HJEMMET: Hjemmet til helsearbeideren som ble smittet av ebola i Dallas ble desinfisert etter diagnosen. Kvinnen skal være den første i USA som har pådratt seg det farlige viruset. Foto: Jaime R. Carrero (Reuters)

Ullevål: - Full kontroll på høysmitteisolat.

13.10.14 20:03

OSLO (NTB): Sykehusrutiner står igjen i sentrum etter at det ble kjent at en amerikansk sykepleier ble smittet på jobb. Norske helsemyndigheter beroliger med at de har full kontroll.

Les også: Ebolapasienten på Ullevål: - Stabil og med tegn til bedring

Sykepleieren ble smittet etter å ha deltatt i behandlingen av en ebolapasient fra Liberia på sykehuset i Texas.

Sykepleieren var ikledd fullt verneutstyr, men ble likevel smittet. Amerikanske smittervernmyndigheter CDC mener rutinesvikt kan være årsaken.

Tidligere er også en spansk sykepleier smittet på jobb. Spanske helsemyndigheter har fått kritikk for at beredskapsrutinene ikke har vært gode nok, og EU ba om en forklaring på hvordan smitten kunne spres.

- Rutinene fungerer

Sakene har ført til fornyet søkelys på rutiner også her i landet. Oslo universitetssykehus holder en pressekonferanse mandag ettermiddag for å orientere om rutiner.

- Oslo universitetssykehus har i lang tid vært forberedt på å kunne ta imot ebola-pasienter og erfaringene så langt viser at sykehusets rutiner fungerer som de skal. Med en kombinasjon av best mulig utstyr, god opplæring, kompetent personale og strenge rutiner anser vi risikoen for smitte til helsepersonell som svært liten, opplyser sykehuset.

Les også: – Uetisk å gi ebolasyke narrepiller

Kun spesialtrente slipper inn

De ansatte som jobber ved høysmitteisolatavdelingen der den norske helsearbeideren ligger innlagt, er ekstremt godt beskyttet, ifølge sykehuset.

Hvis personell fra andre avdelinger skal ha tilsyn, er det kun de som er trent og godkjent for bruk av høysmitteutstyr som slipper inn.

- Ved høysmitteisolatet er det full kontroll på alt som forlater rommet der pasientbehandling pågår, og dette omfatter også luft og avløp. Alt av smittebærende avfall transporteres på sikker måte og destrueres i et hermetisk lukket miljø, forklarer sykehuset.

Desinfiserer verneutstyret

Ansatte har på seg personlig beskyttelsesutstyr. Utstyret er testet etter internasjonale standarder, og det har den høyeste beskyttelsesgraden mot smitte.

Det er særlig viktig at man tar av utstyret på korrekt måte.

- Beskyttelsesutstyret blir derfor desinfisert på utsiden før det tas av og avkledning gjøres med bistand av spesialtrent personell etter strenge rutiner, opplyser sykehuset og legger til at det er gjennomført hyppige øvelser gjennom de siste månedene.

Sykehuset er i løpende kontakt med sykehuset i Texas og andre utenlandske fagmiljøer for å utveksle erfaringer. (©NTB)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.