Gå til sidens hovedinnhold

Usikker fremtid for norsk oljenæring gir svak kronekurs

Utenlandske investorer skremmes av diskusjoner om nedstengning av norsk sokkel og frykter for fremtiden til oljenæringen. Det svekker den norske kronen.

– De siste månedene har vi sett at diskusjonen rundt rammebetingelser, leteområder og en mulig nedstengning av norsk sokkel blusset opp igjen. Vi har møtt utenlandske investorer som sier at de ikke er så sultne på norske kroner, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til Dagens Næringsliv.

Mange norske analytikerne har slitt med å forklare hvorfor kronen er så svak. Senest forrige uke mente DNB Markets at det var et «mysterium» at kronen hadde svekket seg så mye. Jullum mener forklaringen er frykten for fremtiden til den norske oljenæringen.

Rammevilkår

– Det tikker inn meldinger fra Bloomberg i feeden til utenlandske investorer om at oljefondet skal ut av olje og at rammevilkårene for norsk oljenæring er under debatt, sier Jullum.

– For dem er dette enkelt: Hvis rammebetingelsene for oljebransjen svekkes, blir investeringene lavere, farten i norsk økonomi går ned, og potensialet til kronekursen mindre.

– Vi som analytikere i Danske Bank ser ikke på det som skjer i Norge nå som første skritt mot en rasering av oljenæringen, men utenlandske aktører kjenner ikke den politiske situasjonen i Norge, sier Jullum.

Dersom den svake kronekursen vedvarer, kan det få Norges Bank til å sette opp renten raskere enn planlagt.

Frp bekymret

Energipolitisk talsmann Terje Halleland i Fremskrittspartiet er bekymret for at utenlandske investorer skremmes av den politiske diskusjonen i Norge om en styrt avvikling av petroleumsnæringen.

Halleland sier dette er noe Frp lenge har advart partiene på venstresiden mot.

– Vi ser nå en negativ utvikling der stadig flere investorer selger norske kroner i frykt for politiske endringer av næringens rammebetingelser.

– Det er viktig at vi nå skaper forutsigbarhet for investorene, og ikke minst for en olje- og gassnæring som er helt avhengige av forutsigbare rammebetingelser for å kunne fungere optimalt, sier Halleland.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken