RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ut mot Hagens Se og Hør-penger

Sist oppdatert:
Eks-visepresident i Stortinget, Inge Lønning, tror Carl I. Hagen er helt unik ved å ha tatt i mot betaling fra sladreblad.

Tirsdag avslørte NA24 Propaganda at Carl I. Hagen og kona Eli mottok et større beløp fra Se og Hør for å stille opp i en «hjemme-hos-reportasje» for å få fart på boligsalget i 2003.

I dag er Hagen visepresident i Stortinget, en jobb Inge Lønning (H) hadde før ham.

- Prinsipielt galt
- Uavhengig av person, synes jeg det er prinsipielt galt hvis folkevalgte tar imot betaling for å opptre på den måten, sier Lønning til TV 2 Nettavisen.

Han har selv ikke stilt opp til slike reportasjer, og fraråder andre politikerne å gjøre det.

- Hvis noen av de 169 folkevalgte på Stortinget hadde spurt meg til råds, ville jeg helt klart frarådet det. Det er helt opp til den enkelte å stille opp i ulike intervjusituasjoner, men jeg vil sterkt fraråde å ta betaling for å stille opp, understreker han.

- Har du blitt spurt om å stille opp for Se og Hør?

- Ja, i årenes løp har det vel kommet forespørsler, men jeg har forsøkt å holde meg til å stille opp for alle medier som ønsker å stille spørsmål om sak og politiske spørsmål. Det er jo en del av forpliktelsen man har som politiker. Men man har ingen forpliktelser til å stille opp på denne typen intervjuer, som utelukkende har som formål å tilfredsstille folks nysgjerrighet om private forhold.

Han forstår at frie kunstnere og artister som livnærer seg av opptredener fristes til å ta imot betaling for intervju og liknende, men ser ingen grunn til at folkevalgte skal gjøre det.

Sår tvil om uavhengighet
- Hvorfor er det problematisk?

- Det er problematisk fordi det kan så tvil om uavhengigheten. Som folkevalgt skal man jo representere velgerne i sin store alminnelighet, altså borgerne. Man skal forholde seg på samme måte til alle organisasjoner og bedrifter. Da vil det lett kunne skape tvil om de folkevalgtes uavhengighet dersom folket vet at de stiller opp mot betaling.

Flere norske politikere har hatt Se og Hør i stua - uten å ta seg betalt.

- Er det grunn til å tro at dette er vanlig blant norske politikere?

- Nei, jeg tror at norsk politikk har vært veldig puritansk, og at politikerne er veldig forsiktige med slike ting. Og det er et sunnhetstegn, sier Lønning.

Han mener riktignok politikernes kronikker bør honoreres på linje med andre skribenter, men at dette langt fra gjelder «hjemme-hos-reportasjer» – siden det da er uklart hva mediet egentlig betaler for.

- Bør dette få konsekvenser for Carl I. Hagen?

- Nei, jeg kan ikke se hva slags konsekvenser det skal være snakk om. Her er det ikke snakk om lovbrudd, men mangel på skjønnsomhet. Og det er jo ikke straffbart, selvfølgelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere