RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)

Utelivet frykter nye prikkeregler

Sist oppdatert:
Et godt verktøy for å utradere utelivet. Slik beskriver en betydelig del av Lillestrøms utelivsnæring Skedsmo kommunes nye prikksystem ved brudd på skjenkeloven.

(Romerikes Blad): 8. juni vedtok kommunestyret i Skedsmo en ny reaksjonsmåte ved brudd på skjenkebevillingen.

Nå deles det ut prikker ut ifra alvorligheten på bruddet. Ved åtte prikker inndras bevillingen for to uker ved første gangs overtredelse.

I to år kan det samles opp prikker. Det nye systemet har fått en nesten fulltallig utelivsnæring til å se rødt.

Uante konsekvenser
De mener kommunen ikke forstår konsekvensene av det nye systemet.

- Tidligere gikk skjenkekontrollørene i dialog med utestedet rett etter at en kontroll var utført. På den måten fikk vi oppklart en del misforståelser, opplyser restaurantsjef Renate Bø ved Fagerborg hotell.

Slik hun og flere har tolket det nye systemet får de ikke vite hvor mange prikker de til en hver tid har. Med prikkene hengende på i to år, mener de det vil være vanskelig å huske enkeltepisoder for eksempel halvannet år tilbake i tid.

- Vi har blant annet gjester med forskjellige handikap, som skjenkekontrollen har tatt for å være fulle. Når vi har kunnet prate med kontrollørene etterpå, har vi fått en oppklaring i dette. Den muligheten er nå borte, forklarer Bø.

Vil kontrolleres
Skjenking av en betydelig påvirket person medfører tre til fire prikker.

- Vi vil kontrolleres, men vi ønsker fortsatt en dialog, understreker Bø.

Bartender Trond Granli på Martins pub, mener flere elementer i det nye systemet ikke er særlig bra.

- Ser vi noen fulle nå, må vi kaste dem rett ut. De får ikke engang stå å vente på taxi. Er det så smart når det er 24 kuldegrader ute? spør han.

Det nye systemet er bygget på en modell fra Stavanger, med visse elementer fra Bergen og Haugesund kommune.

- Du kan få en prikk for at du ikke har alkoholfrie alternativer. I julebordssesongen hender det faktisk at leverandøren har gått tom av for eksempel Clausthaler. Hvis dette er den prikken som skal til for å miste skjenkebevillingen, la oss si to uker midt i julebordssesongen, har det alvorlige konsekvenser både for stedet og de ansatte, påpeker Per Ivar Hansen, medeier av restauranten Fratelli.

I et brev till kommunen stiller de også spørsmål om hvor det ble av samarbeidet mellom utelivsnæringen og de kommunale skjenkemyndighetene.

Uventet
Det pekes på den felles forståelsen partene har om aktuelle alkoholpolitiske målsettinger.

«Så, som lyn fra klar himmel, lander et kommunalt skriv datert 20. juni i år hos alle våre bedrifter. Der framgår det at kommunen ensidig har vedtatt en omfattende reform med store virkninger for bransjen».

På en henvendelse til Helse- og sosialsektoren i Skedsmo kommune, som utsteder skjenkebevillinger, forklares det hvorfor saken ikke har vært ute på høring.

- Det er ingen endring i forskriften, kun en presisering i regelverket, dermed er det ingen krav til å legge dette ut på høring, forklarer saksbehandler Åsne Sellevoll Haugstad.

Hun presiserer at kommunen fremdeles har et ønske om et samarbeid med skjenkestedene.

- I ansvarlig vertskap-prosjektet vil vi nettopp ha bedre samarbeidsformer med faste møtepunkter, poengterer hun.

Først og fremst er det dialog med skjenkekontrollørene utestedene nå ønsker.

Denne saken er levert av Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere