*Nettavisen* Nyheter.

Utelukker ikke æresdrap

Foto: Privat

Inntil Oslo-politiet får en avklaring fra pakistansk politi på om Rahila Iqbal (20) ble drept eller ikke, jobber de ut fra at det kan dreie seg om æresdrap.

04.06.05 20:39

- Vi har ikke noen mulighet for å konkludere ennå, sier politiinspektør i Oslo-politiet Terje Kristiansen til TV 2 Nettavisen, på spørsmål om hva som er status i Rahila-saken lørdag ettermiddag.

En avklaring fra pakistanske myndigheter er tidligst ventet over helgen.

Norske Rahila Iqbal blerapportert omkommet etter en bilulykke i Pakistan onsdag. Ifølge VG skal hun ha reist til opprinnelseslandet etter påtrykk fra familien. Den 20 år gamle kvinnen skal, mot foreldrenes vilje, ha giftet seg med 21 år gamle Ahmad Iqbal for ett år siden. Ekteskapet skal ha vært en stor konfliktkilde i familien.

Bekrefter familie-konflikt
- Det har vært konflikter i familien her, bekrefter politiet. Politiet har vært i kontakt med familien, men vil ikke kommentere om enkelte familiemedlemmer har vært inne til avhør. Både ektemannen, Ahmad, og en venninne TV 2 Nettavisen har snakket med, tror Rahila kan være utsatt for æresdrap . Familie og venner frykter også at Rahila var gravid da hun døde.

- Disse opplysningene har vi også fått, men de er ikke bekreftet, sier Kristiansen.

Ifølge venninnen skal Rahilas storesøster tidligere ha blitt truet på livet, dersom hun ikke ville gifte seg etter foreldrenes ønske. I motsetning til storesøsteren lot ikke Rahila seg tvangsgifte. I stedet skal hun i all hemmelighet ha giftet seg med Ahmad.

Opplysninger VG har fått tak i, tyder på at Rahila ble bedt om å reise tilbake til familien for å be besteforeldre om tilgivelse.

- Vi kan ikke kommentere detaljer rundt saken. Foreløpig har vi ingen mulighet for å konkludere, det er derfor vi nå gjør disse undersøkelsene, sier Kristiansen om ressursene som blir brukt på Rahila-saken.

Hvilke undersøkelser det dreier seg, utover sortering og dokumentasjon av informasjon, vil ikke politiet gå nærmere inn på.

Kontakt med Pakistan
Foreløpig vil ikke norsk politi vurdere å reise ned til det påståtte ulykkesområdet. De har kontakt med pakistansk politi via politisambandsmannen ved den norske ambassaden i Islamabad. Den norsk-pakistanske kvinnen TV 2 Nettavisen snakket med, frykter at det lokale politiet er så korrupt at etterforskning der ikke vil føre frem.

- Vi kan ikke ta mål av oss til å overprøve all verdens myndigheter. Foreløpig ivaretar vi kontakt med pakistanske myndigheter via vår diplomatiske kanal, informerer Kristiansen. - Når det er sagt, kan det, på grunnlag av den informasjonen vi har fått frem, være slik at vi ber politiet der nede om å avklare enkelte ting, legger han til.

Mer presise detaljer vil politiet foreløpig ikke ut med.

Verstefallsteori
Først dersom en straffbar handling er begått, kan obduksjon i Norge bli aktuelt. Dersom det viser seg at det dreier seg om en ulykke, vil hva som videre skjer med liket av Rahila være en sak mellom medlemmer av familien. Enkelte familiemedlemmer bosatt i Norge, skal allerede være på plass i Pakistan.

Kristiansen understreker imidlertid at politiet inntil flere opplysninger er kommet frem, jobber ut fra en verstefallsteori – altså at Rahila Iqbal ble utsatt for æresdrap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.