RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utenlandske sjåfører får skylden

Sist oppdatert:
Ekstrem økning i ulykker med tunge kjøretøyer i 2006.

(iOslo.no) Antall ulykker med tunge kjøretøyer i Oslo har gått opp med over 50 prosent på to år, viser tall fra Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH).

- Antall innmeldte skader til forsikringsselskapene i 2006 var 7189. Det tilsvarer 3730 ulykker totalt. I 2005 var det tilsvarende tallet 4617 skademeldinger og 2416 ulykker. Det siste tallet er langt mer representativt for de siste årene.

Informasjonssjef i FNH, Stein Haakonsen er bekymret over utviklingen. Ulykkestatistikken for busser over 3,5 tonn viser en økning på over 50 prosent fra 2005 til 2006.

- Utenlandske sjåfører har skylda
- Hovedforklaringen er nok sjåførsituasjonen, og vi ser er de samme trekkene i skade på lastebil også. Særlig de aller siste årene har bransjen slitt kontinuerlig med å få nok folk. Firmaene henter sjåfører fra langt utenfor landets grenser, og må ansette folk ad hoc for å fylle stillingene, sier Haakonsen til iOslo.no.

- Disse tallene beskriver en dramatisk endring i trafikken. Statistikken viser ekstra tydelig at sjåførenes ferdigheter og aktsomhet betyr mye mer enn bilenes sikkerhetssystemer og veistandard, sier Haakonsen

Mer penger, mer krasj
Ved siden av de uerfarne sjåførene peker Haakonsen på at høykonjunkturen i Norge også bidrar til at Oslo setter den nye dystre rekorden.

- Folk blir mer selvsikre og vil fram først. Hvis flertallet har mer enn nok med å få endene til å møtes er folk mer redde for å krølle en skjerm og frykter høy egenandel. I høykonjunktur presser man heller på, og i disse periodene øker også nybilsalget. Det er betenkelig at man ikke har noen skadereduserende effekt av at biler utstyres med stadig flere sikkerhetssystemer. En læresetning er at økt teknisk sikkerhet blir spist opp av større selvsikkerhet. Da smeller det på høyere hastigheter, sier han.

Les flere nyheter på iOslo.no

Hva synes du om denne statistikken? Synes du Oslo-trafikken er mindre trygg enn før? Si din mening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere