Uthengt som svindler

Foto: Per Johansen/Telemarksavisa

Solgte sokker, overskuddet skulle gå til Kreftforeningen

31.10.10 21:25

Lørdag ettermiddag gikk politiet og kreftforeningen ut og advarte mot det som kunne være en svindler. En mann i 30-årene gikk fredag kveld rundt på dørene i et område i Skien. Pengene skulle angivelig gå til Kreftforeningen, meldte Telemarksavisa.

- Det er selvsagt ikke noe hyggelig å bli kalt for svindler, sier Ole-Johnny Stangeland der han står med flere poser sokker i hendene.

Fredag begynte Skiensmannen å selge sokker på dørene på Gulset i Skien og lørdag gikk både politiet og Kreftforeningen ut og advarte mot mannen. Sokkene koster 200 kroner paret og overskuddet skal ifølge Stangeland tilfalle kreftsaken.

- Ifølge vår tipser utga mannen seg for å representere Kreftforeningen og vi har ingen slike aksjoner på gang, sier seksjonssjef Kjell Erik Skalleberg i Kreftforeningen. I følge mannen som tipset Kreftforeningen skal sokkeselgeren ha utgitt seg for å samle inn penger til foreningen og ha et skilt rundt halsen med internettadressen kreftforeningen.com. Dette internettdomenet eksisterer ikke men kan lett forveksles med kreftforeningen.no, som er den korrekte adressen til organisasjonen.

Provisjon
- Jeg har verken utgitt meg for å representere Kreftforeningen eller skrevet det på noen plakat, sier Ole-Johnny Stangeland. Han viser oss imidlertid en plakat for organisasjonen Løp for livet.

- Jeg kjøper sokker fra selskapet Bacchus Service Partner og de gir igjen penger til Løp for livet. Jeg får provisjon av salget, men kan også velge å gi deler av dette overskuddet til kreftsaken, hevder Stangeland. Du kan godt si at dette er en dugnad, sier sokkeselgeren.

Selskapet Baccus Service Partner er registrert i Brønnøysundregistrene som et Norskregistrert utenlandsk foretak eller såkalt NUF.

Seksjonssjef Kjell Erik Skalleberg i Kreftforeningen har vært i kontakt med daglig leder i selskapet, som bekrefter at de leverer sokker og andre varer til organisasjoner. Disse selger igjen varene til inntekt for sine formål i stedet for lotterrier og kakebasarer.

- Vi ville støtte en god sak og det var kjekt å velge ut Løp for livet, sier selger Arnt Roar Stegane i Baccus Service Partner.

Løp for livet
Leder Ole Habbestad i Løp for livet bekrefter avtalen, men det er bare småpenger som havner hos dem.

Løp for livet er en organisasjon med base på Bømlo. Den ble startet av russ på en videregående skole etter at en av elevene der fikk kreft og døde. Denne organisasjonen har gjennom årene samlet inn drøyt to millioner kroner til kreftsaken.

- Vi selger sokker på Bømlo med løp for livet-logoen og 40 prosent går da direkte til oss. Disse pengene går igjen direkte til Kreftforeningen. Nylig fikk jeg imidlertid en forespørsel om selskapet kunne bruke Løp for livet-navnet på nasjonalt plan med løfte om et mindre pengebeløp for hvert solgte par med sokker. Det er på det rene at dette er en svært liten sum per solgte enhet.

- Vi ønsker jo å samle inn mest mulig penger til kreftsaken, men jeg syns det er utrolig trist dersom navnet til Kreftforeningen blir misbrukt, sier Habbestad i Løp for livet. Han vil snarest ta kontakt med organiasjonen for å høre om de har problemer med dette salget. Det er imidlertid ikke tvil om at kreftsaken får mer penger om Løp for livet eller Kreftforeningen får penger direkte, sier Habbestad.

Ikke ulovlig
- Dette er neppe ulovlig salg, sier operasjonsleder Elise Gotliebsen i Telemark politidistrikt til TA. Det er ingen regler som forbyr folk å selge varer på dørene og det er ikke noe krav om registrering. Det er imidlertid ikke lov å misbruke navnet til en organisasjon som Kreftforeningen. Hun vet ikke om det har skjedd i dette tilfellet.

- Det er imidlertid lov å være kritisk og stille spørsmål til selgerne, sier Gotliebsen. Hun vil ikke ha noen formening om hvor mange av pengene som går til det gode formål.

Les flere saker fra Telemarksavisa her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag