Utnytter polske arbeidere

Det siste halvåret har Kjell Torvund i byggefirmaet KT Consulting engasjert minst 17 polakker som har arbeidet flere hundre timer uten å få utbetalt lønn. De er ikke alene om å utnytte utlendinger.

01.02.06 22:15

Darek Rodziewicz og hans kollega Adam Jaszczyszyn arbeider for tiden med oppussing av et kontorlokale i sentrum av Bergen. De arbeider lange dager for å tjene mest mulig penger til familien sin i Polen. De polske håndverkerne kom til Norge i fjor, men har brukt store deler av tiden på å etterspørre lønnen sin.

Darek og fire kamerater ble lovet arbeid og tarifflønn da de i fjor sommer kom i kontakt med Kjell Torvund i byggefirmaet KT Consulting i Bergen. Han lovet dem byggearbeider og lovet dem 130 kroner i timelønn.

Rundt 17 polske arbeidstakere ble ansatt. Minst 12 av dem er ansatt på ulovlige kontrakter. De fikk noen penger i starten, men etter hvert stanset utbetalingen av lønn. Ingen av utbetalingene er dokumentert med lønnsslipper.

Da lønna fortsatte å utebli, la de ned arbeidet. Flere av de polske arbeiderne var så blakke at de måtte reise hjem til Polen. Polakkene har lagt ned flere hundre arbeidstimer Torvund aldri har betalt dem for.

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Det er fortvilende. Han bare lover og lyver. Pengene uteblir, sier Darek om sin forrige arbeidsgiver.

Ulovlige kontrakter
TV 2 har kopi av flere av kontraktene, som opererer med 52,5 timers arbeidsuke. Loven tillater maksimum 40 timers uke. Ifølge kontrakten er de lovet 130 kroner i timen i lønn. Noen av de polske ansatte ble også lovet fri bolig.

- Vi fikk kun utbetalt penger i starten. Etter kort tid stanset utbetalingene opp selv om vi leverte timelister som avtalt, forteller Darek.

Etter juleferien ringte Torvund til Darek. Beskjeden var klar: Det var ingen vits i å komme til Norge. Så lenge arbeidsforholdet ikke formelt er avsluttet, regnes KT Consulting fortsatt som arbeidsgiveren til de 12 polakkene.

Kravet vokser
Flere av polakkene ble etter hvert så blakke at de dro hjem til familiene sine i Polen. Påkjenningen for en av dem var så stor at han ble innlagt på Haukeland Universitetssykehus. Darek og Adam kontaktet Fellesforbundet i Hordaland for å få hjelp til å inndrive lønna.

Ved å summere de ansattes timelister, har sekretær Frode Skagen dokumentert at KT Consulting skylder polakkene nærmere 200 000 kroner.

- Vi har forsøkt å få i stand flere møter med Kjell Torvund, men han har vist liten vilje til å gjøre opp for seg. Han har uteblitt fra møter og hevdet at lønnskravet er for høyt, sier Skagen.

En av polakkene som Torvund har ansatt, har til gode over 30 000 kroner. Dette er svært mye i Polen, der en gjennomsnittelig årslønn ligger på 55 000 kroner.

Trodde på løftene
KT Consulting er registrert som et aksjeselskap i Storbritannia med norsk filial. Dette gir flere fordeler for eieren. Innsynet er mindre og risikoen er lavere. Ved konkurs er private eiendeler som hus og bil sikret.

Fra beskjedne kontorer på Laksevåg i Bergen har KT Consulting tatt på seg forskjellige byggeoppdrag i Hordaland.

Eieren av lokalene opplyser til TV 2 Nyhetene at Torvund ikke har greid å betale husleie for flere måneder, og at han nå vurderer utkastelse.

Utbredt fenomen
Ifølge Hordaland Fylkesskattekontor har Torvunds selskap ikke innbetalt en eneste krone i skatt eller avgifter.

Rådgiver Kjell Skjærvø i Fellesforbundet sentralt har arbeidet spesielt med saker som går på bruk av utenlandsk arbeidskraft i Norge. Etter at Polen og Baltikum ble medlemmer i EU 1. mai 2004, er det enkelt å få arbeidstillatelse.

Problemet er de mange mindre firmaene som engasjerer arbeidere for oppdrag eller utleie til andre selskaper.

- For hvert lovlige selskap, finner vi 10 som driver useriøst, sier Skjærvø.

Lønnsgaranti neste
Kjell Torvund ønsker ikke å kommentere saken eller sin egen virksomhet overfor TV 2 Nyhetene, men hevder han har behandlet sine polske ansatte på en bra måte.

Han sier han ønsket å kvitte seg med de ansatte fordi han ikke var fornøyd med arbeidet de utførte, og at dette har forsinket oppgjøret fra firmaets oppdragsgivere. Torvund erkjenner at han skylder sine ansatte lønn, men hevder timetallet er for høyt.

Arbeidernes fagforening har likevel fått Torvund til å godta størrelsen på lønnskravet, og vil om nødvendig slå selskapet konkurs for å utløse lønnsgarantiordningen. Dette ser ut til å være eneste gjenstående mulighet Darek og hans kolleger har for å få utbetalt lønna si.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.