Gå til sidens hovedinnhold

Utroskap gir bedre immunforsvar

Du trodde utroskap var et onde? Ikke i fuglenes verden.

Utroskap kan være nyttig. Iallfall i blåstrupenes verden. Det viser en ny doktoravhandling fra Frode Fossøy på Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, ifølge Forskning.no.

Ungene som blåstrupehunnene får etter sidesprang, har nemlig bedre immunforsvar og større genetisk variasjon enn halvsøsknene fra faste forhold.

Fossøys funn bekrefter tidligere funn fra den samme forskergruppen, som ble publisert i tidsskriftet Nature i 2000. Men det nye er den genetiske variasjonen.

- Styrket immunforsvar og større genetisk variasjon vil sannsynligvis gi avkom av utro hunner bedre forutsetninger for å overleve og reprodusere i fremtiden, sier Fossøy til Forskning.no.

Hyppige sidesprang er slett ikke uvanlig i fugleverdenen. Der er det mye «dine, mine og våre barn», selv om de fleste småfugler lever i parforhold.

Ifølge Fossøy ser det ut til at de fleste blåstrupehunnene parrer seg mer eller mindre tilfeldig med flere hanner og at det så skjer et genetisk valg inne i hunnen, der spermen fra hannen som er minst lik hunnen genetisk trekker det lengste strået.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter