*Nettavisen* Nyheter.

Utvalg skal granske NTNU-kreft

Et regjeringsoppnevnt utvalg ledet av Gerd Ersdal skal granske kreftskandalen ved Roseborg-laboratoriene i Trondheim.

Granskingsutvalget skal på fritt grunnlag vurdere myndighetenes håndtering av arbeidsforholdene ved Rosenborglaboratoriene i Trondheim og hvordan saken ble håndtert før og etter at krefttilfellene ble oppdaget i 1997, skriver Justisdepartementet i en pressemelding.

Utvalget skal blant annet undersøke det tidligere Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets rolle i saken og departementets håndtering av erstatningskravene.

- Ønsker åpenhet
- Dette er en sak regjeringen ser alvorlig på og som krever åpenhet fra det offentliges side. Regjeringen ønsker så raskt som mulig å få en grundig gjennomgang av denne saken og har derfor oppnevnt et granskingsutvalg, sier justisminister Knut Storberget ifølge pressemeldingen.

Utvalget ledes av Gerd Ersdal, fylkeslege i Troms, og skal avgi sin rapport til Justisdepartementet innen 1. juni 2007.

Lymfekreft og leukemi
Flere av lærerne og studentene som arbeidet i det tidligere Rosenborg-laboratoriet ved skolen på 70- og 80-tallet pådro seg aggressiv lymfekreft og leukemi. Særlig arbeid med stoffet benzen har økt sjansen for å få kreft. Laboratoriet er nå revet.

Rosenborg-anlegget stod ferdig i 1960 og ble flere ganger ombygget og utbedret, før det ble fraflyttet i 2000, ifølge NTNU.

Siden 1999 har staten inngått seks forlik med etterlatte og skadelidte, mens to saker ligger til behandling i departementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.