RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utvidede krav til matvaremerking

Sist oppdatert:
Fra og med 25. november 2005 vil alle matvarer med få unntak være merket med en komplett oversikt over hvilke ingredienser de inneholder.

Endringen av merkeforskriftene skjer allerede 25. november i år, og produsentene får dermed et år til å tilpasse seg reglene.

De nye kravene innebærer merking av samtlige ingredienser i en matvare. Mens det tidligere ikke var krav om å merke komponentene i en sammensatt ingrediens som utgjorde mindre enn 25 prosent av det ferdige produktet, får forbruker nå full oversikt over hva varen inneholder.

Fjerner samlebetegnelser
Mulighetene for å bruke samlebetegnelser som «kandisert frukt» og «grønnsaker» blir også fjernet. Heretter skal for eksempel lapskaus merkes med hver eneste grønnsak som er

Unntatt for kravet om 100 prosent merking er sjokolade, syltetøy og juice. Her kan ingredienser som finnes i en mengde under 2 prosent av det totale produktet sløyfes. Allergener må imidlertid være med på varedeklamasjonen vare selv om de bare utgjør mindre enn to prosent av produktet.

Med det nye direktivet ønsker mattilsynet å sikre forbrukernes helse og å garantere deres rett il informasjon.

Positiv bransje
I følge rådgiver ved Mattilsynet, Anita Utheim Nesbakken, er næringsmiddelindustrien positiv til de nye merkingsreglene:

- Vi har stort sett bare fått positive tilbakemeldinger. Arbeidet med endringene har pågått en god stund, og næringsmiddelindusttrien har lenge vært kjent med de nye reglene, sier hun til TV 2 Nettavisen.

De nye forskriftene er utarbeidet som en konsekvens av EØS-avtalen for å få innarbeidet norsk lovgivning i samsvar med nye EU-direktiver om merking som trer i kraft samme dag som i Norge.

Merkereglene bygger på en endring i den internasjonale Codex merkestandarden, drevet frem av de nordiske landene med Norge som talsmann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere