RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utøya-overlevende stevner staten


Mubarak Haji Ahmedvar blant de overlevende fra Utøya-angrepet 22. juli 2011, mens broren hans Ismael ble drept.
Mubarak Haji Ahmedvar blant de overlevende fra Utøya-angrepet 22. juli 2011, mens broren hans Ismael ble drept. Foto: Brynhild Marit Berger Møllersen (Østlendingen)
Sist oppdatert:
Staten ved Utlendingsnemnda er stevnet av Utøya-overlevende Mubarak Haji Ahmed og hans tre søstre etter at de fikk inndratt sitt statsborgerskap.

– Vi sendte ut et prosessvarsel i dag, sier advokat Jostein Løken, som representerer de fire, til NTB mandag.

De fire har samtidig søkt Utlendingsnemnda (UNE) om forlengelse av oppholdstillatelse og om familiegjenforening.

– Vi oppfatter at Utlendingsnemnda har oppfordret dem til dette gjennom mediene i det siste. Vi oppfatter også at dette er et signal om at vedtaket er uforholdsmessig strengt, sier Løken.

Inndratt statsborgerskap

Nå 23 år gamle Ahmed var ti år da familien kom til Norge i 2003. Han risikerer å bli sendt ut av landet fordi familien, som kommer fra Djibouti, løy om at de kom fra Somalia.

Statsborgerskapene til Ahmed og hans tre søstre ble tilbakekalt i et vedtak fra Utlendingsdirektoratet (UDI) i april i fjor.

Saken ble senere oversendt UNE for behandling, og i juli i år kom nemnda til at saksøkernes statsborgerskap kunne tilbakekalles. Nemnda fant også at det ikke var grunnlag for å gi oppholdstillatelse etter utlendingsloven. Saksøkerne er uenig i UNEs konklusjoner.

Utøya-overlevende

Ahmed var blant de overlevende fra Utøya-angrepet 22. juli 2011, mens broren hans Ismael ble drept. Faren reiste frivillig til Djibouti tidligere i år, men døde fem dager senere av sykdom.

Kommunikasjonssjef Bjørn Lyster i UNE understreket overfor nyhetsbyrået AFP fredag at selv om Ahmeds statsborgerskap er tilbakekalt, betyr ikke det at han vil bli utvist.

– Det faktum at han har mistet en oppholdstillatelse som ble gitt på grunnlag av feilaktige opplysninger, betyr ikke at han ikke kan få en ny tillatelse dersom han søker om en og oppfyller kriteriene, sa Lyster. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere