*Nettavisen* Nyheter.

Uværet herjer i Nordland

Sterk storm langs kysten utenfor Brønnøysund skapte kaos fredag kveld. En båt gikk på grunn og en buss ble blåst av veien. Sjekk helgeværet her.

05.12.03 22:02

Sjekk været der du bor!

Klokka 17.15 gikk en passasjerbåt med elleve personer om bord på grunn ved Brasøya i Nordland. En redningsskøyte hjalp til med evakuering, og alle personene om bord kom seg i land uten skader.

- Vi har hatt sterk storm langs kysten utenfor Brønnøysund, og det har vært en del problemer i den forbindelse, sier operasjonsleder Knut Tverø i Helgeland politidistrikt til NTB.

Stormen forbi Brønnøysund
Klokka 18 ble en buss fra trafikkselskapet Helgelandske tatt av vinden og kastet på siden i ei grøft ved Sandnessjøen. Det var seks passasjerer og en sjåfør om bord. To av passasjerene ble lettere skadd.

Høyspentmaster blåste ned, trafikklys ble revet ned, strømmen gikk i store deler av Brønnøysund sentrum, og et fjøs fikk revet av taket.

- Stormen har passert Brønnøysund, og nå er det sterk kuling, sa Tverø til NTB klokka 21.30.

Uværet fortsetter
Uværet vil fortsette å herje langs kysten utover i helgen. Andre steder, som i Trondheim, vil terrenget trolig beskytte noe mot vindstyrken.

- Spesielt ved fjellovergangene i Fosen-området vil det nok blåse veldig sterkt, sa meteorolog Fredrik Villanger i Storm Weather Center til TV 2 Nettavisen fredag ettermiddag.

Lavtrykket vil fortsette sin ferd sørøstover, og vil etter hvert gå inn i Østersjøen. I natt vil det ule godt i Oslo-området.

- Men på sin ferd vil det gi ganske ufyselige forhold i nordlige deler av fjellet i Sør-Norge. Der vil det komme opp i storm styrke med byger i kveld og i natt. På Østlandet vil nok folk merke vinden sent i natt og tidlig i morgen, mente Villanger.

Han mener det vil bli svært lokale forskjeller, men på kysten av Østfold vil det bli liten storm. I tillegg vil vinden, i enkelte åpne områder, komme opp i stiv til sterk kuling med storm i kastene.

- Det kraftige lavtrykket forsviner raskt ut av våre områder, så i løper av formiddagen lørdag er det meste unnagjort. Da vil det roe seg i Sør-Norge, sa meteorologen til TV 2 Nettavisen.

Betydelig kjøligere
I Nord-Norge derimot har et nytt lavtrykkssystem kommet inn, og passerer i ettermiddag Finnmark.

- Nå er det liten storm utenfor kysten av Finnmark, men det vil utover kvelden bli helt vindstille. Utpå dagen lørdag kommer et nytt system inn, og vinden vil øke jevnt på utover mot kvelden, til stiv kuling, sa Villanger.

Bortsett fra all vinden kan meteorologen opplyse om at det lørdag og søndag blir stort sett pent vær på Sør- og Østlandet. I resten av landet blir det regnbyger og snøbyger. Dessuten blir det betydelig kjøligere i hele landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.