RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
HAREID: Her arbeider politiet ved åstedet for det grufulle drapet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
HAREID: Her arbeider politiet ved åstedet for det grufulle drapet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Uvanlig bestialsk sak for retten

Mandag 16. mars går teppet opp for en av de mer bestialske drapssakene som er blitt ført for en norsk rett.

Fredag 8. august 2013 ble 20 år gamle Sami Milhem funnet drept i en leilighet på Bigset i Hareid kommune i Møre og Romsdal. Avdøde manglet hode og hender. Selv garvede Kripos-etterforsker reagerte på brutaliteten som kom for en dag.

Natt til lørdag 9. august ble tiltalte, en 23 år gammel mann fra Nordland, pågrepet i Ålesund. Han ble først siktet for forsettlig drap, men i januar i år ble siktelsen utvidet til å gjelde overlagt drap og likskjending. Det er også dette han ble tiltalt for 4. mars.

«Det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter», skriver aktor, førstestatsadvokat Jan Hoel, i tiltalen. Skjerpelsen åpner for strengere straff og eventuell forvaring. Det er oppnevnt to rettssakkyndige i saken.

23-åringen har hele tiden sittet i varetekt.

– Han erkjenner å ha begått drapet, og han erkjenner straffskyld for forsettlig drap. Det får bli opp til retten å vurdere om det er snakk om et overlagt drap, sier advokat Johnny Veum som skal forsvare ham i retten som administreres av tingrettsdommer Ruth-Louise Osborg.

Vil ta sin straff

– Det er jo ikke noen tvil om at min klient har gjort dette. Han er innstilt på å ta den straffen som retten mener er riktig. Han er svært lei seg for det som har skjedd, og det er uforståelig for ham hvordan det kunne skje, sier Veum til NTB.

Det er usikkert hvor mye tiltalte vil forklare i retten siden en del av hendelsesforløpet er uklart for ham på grunn av rus.

Bistandsadvokaten til avdødes foreldre, Eirik Ramsland, sier at de vil følge hele hovedforhandlingen som det er satt av fem dager til. Tidspunktet for domsavsigelsen er ennå ikke fastsatt.

– De er opptatt av at saken får en rettferdig behandling i retten og at den blir så godt belyst som mulig. Og at tiltalte får sin straff, sier Ramsland til NTB.

Mens tiltalte har sittet i varetekt, er han blitt dømt for seksuell omgang med en 15 år gammel jente. Han er også dømt for vold og grovt tyveri.

Sikkerhetskontroll

Foreldrene til avdøde, som var norsk statsborger fra Irak, har ikke møtt eller snakket med tiltalte siden drapet.

– Han har ikke sagt noe om at han vil møte dem. Han kvier seg veldig for selve rettssaken, sier Veum.

Det er ikke den samme medieinteressen rundt Hareid-drapet som Aksla-drapet, som gikk i samme rettssal i Ålesund tinghus. Rundt 20 journalister er påmeldt. Denne gangen vil ikke politiet benytte akkrediteringskort, men gjennomføre sikkerhetskontroll av alle som skal inn i rettssalen.

Da Sami Milhem ble gravlagt, i Kristiansand, ble kisten ifølge VG fulgt av minst 300 mannlige slektninger og venner.

Rettssakkyndige og patolog

Psykiatri-spesialist Per Børre Husebø og overlege og psykiater John Olav Roaldset er oppnevnt som rettssakkyndige og vil følge hovedforhandlingen.

I tillegg har retten oppnevnt professor dr.med. Inge Morild fra Gades Institutt i Bergen. Han ledet obduksjonen av avdøde i Aksla-drapet og gjorde det samme i Hareid-drapet. Morild vil trolig uttale seg i saken tirsdag 17. mars.

At Morild er innkalt, skyldes trolig drapets spesielle karakter samt at tiltalte i forbindelse med pågripelsen måtte sendes til sykehus der han ble sydd for kuttskader i hendene.

– Om han har påført seg kuttene selv eller om det kan ha skjedd på en annen måte, får retten selv trekke sine slutninger om. Det var ingen andre til stede da drapet skjedde enn avdøde og tiltalte, sier advokat Johnny Veum. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere