Sørenga sjøbad i Oslo sentrum forblir stengt inntil videre. Bymiljøetaten samles fredag formiddag for å avgjøre hva som skjer i helgen, opplyser kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Oslo kommune til NTB torsdag kveld.

I forbindelse tømming av fyringsoljetanker på Sporveiens anlegg på Ryen, lekket det onsdag ut olje gjennom et avløpsrør ned i Alnaelva og videre ut i Oslofjorden.

Utslippet skjedde samme dag som Oslo satte ny varmerekord for mai måned med hele 31,1 grader. Temperaturene i hovedstaden vil ifølge meteorologene holde seg over 20-tallet i flere dager framover, og oljeutslippet skjedde dermed på verst mulig tidspunkt for badehungrige i hovedstaden.

I tillegg til at det populære sjøbadet er stengt, fraråder kommunen bading ved Hovedøya, Bleikøya og Tjuvholmen. Kongsteien oppfordrer folk til å bruke sansene.

– Ser man oljefilm på vannet eller lukter diesel, fraråder vi at man bader, sier han.

Oslo brann- og redningsetat anslår at 35.000 liter fyringsolje allerede er samlet opp fra Alnaelva, og arbeidet er ennå ikke over. Brannsjef Jon Myroldhaug tror mer olje vil komme ut gjennom avløpssystemet så snart det første regnet kommer.

Følger med på dyrelivet

Både ender og svaner holder til på øyene og ved Sørenga. Legevakten mottak onsdag mange henvendelser fra bekymrede badegjester, men ingen dyr skal ha tatt skade av oljen.

– Viltforvaltningen holder oppsyn for å unngå skader på fuglene. Svanene er forholdsvis store dyr som tåler litt, men vi er mer bekymret for endene på øyene, sier Kongsteien, som ber folk si fra til kommunen dersom de ser fugler med olje på seg.

Hovedøya og deler av Bleikøya er naturreservater, noe som innebærer at all vegetasjon i områdene er fredet.

– Heldigvis virker det som at det meste av utslippet er håndtert, sier han.

De varme temperaturene bidrar dessuten til å holde utslippet i sjakk.

– Oljen virker såpass lett at den flyter til overflaten og fordamper, så vi har fått litt hjelp av omstendighetene, sier Kongsteien.

– En forferdelig situasjon

– Det som har skjedd er svært alvorlig, og dette er en forferdelig situasjon. Nå er det aller viktigste at vi får ryddet opp og at vi finner ut hva som har skjedd slik at vi kan sørge for at slike ting ikke skjer igjen, sier byråd Lan Marie Nguyen Berg.

Bellona-leder Frederic Hauge har kommet med krass kritikk mot Sporveien og har også anmeldt selskapet.

– Dette er grov miljøkriminalitet og det må etterforskes, sier Hauge til NTB.

Kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien sier han har forståelse for at Bellona anmelder Sporveien.

– Vi er veldig lei oss og dette er noe som vi skulle hatt ugjort. Det som er viktig for oss nå er å bringe klarhet i hva som har skjedd her. En politianmeldelse vil jo være med på å tydeliggjøre og synliggjøre hva som har skjedd og alvoret i saken, så jeg har stor forståelse for at det kommer en politianmeldelse, sier Asperud.

(©NTB)