*Nettavisen* Nyheter.

Uvitende om bagene i Henningsvær

Under 56-åringens fiskebåt som lå til kai i Drammensfjorden, fant politiet seks bager med ransutstyr. Foto: TV 2

Eieren av Gamle Henningsvær hevder han ikke aner noe om bagene som ble funnet i båten hans. Se Drammens-funnet her.

29.09.05 09:34

I dag ligger Gamle Henningsvær like sør for Stavanger, og skal bli fritidsbåt. For et år siden ble den Nokas-saken sitt store gjennombrudd.

56-åringen som eide fiskeskøyta i september 2004, innrømmer å ha skjult våpnene i boden på gården i Eik Nedre, men har i avhør hevdet å ikke kjenne noe til de mye omtalte bagene i og under fiskebåten. Dette til tross for at han var om bord i båten da dykkerne fra Drammen brannvesen hoppet i sjøen og fisket opp seks bager med ransutstyr.

Det var 29. september 2004. Noen dager før hevder vitner at 56-åringen og flere andre ukjente personer lempet gjenstander fra en lastebil og om bord i båten. I avhør karakteriserer 56-åringen dette som «ren løgn».

Perifer tiltalt
56-åringen har ikke en så alvorlig tiltale som de fleste andre i rettssaken. Derfor har TV 2 Nettavisen valgt å ikke navngi ham. Mannen fra Svelvik er den eneste i rettssaken som har en subsidiær tiltale. Påtalemyndigheten mener at mannen skal dømmes for medvirkning til grovt ran, uten å ansvarliggjøres for dødsfølgen. Det betyr at han har vært en del av planleggingen av ranet, men ikke gjennomføringen.

Når 56-åringen går i vitneboksen torsdag vil han derimot hevde at han først ble dratt inn i saken etter at ranet var gjennomført. En gang på sommeren 2004 skal han ha blitt kontaktet av noen som ønsket å fjerne våpnene. Dermed havnet de i boden i Eik Nedre. Men når det gjelder bagene i båten, har han altså hevdet at de ble lagt der uten hans viten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bilen brukt i Stavanger
Men eieren av fiskebåten har også en bil trukket inn i Nokas-saken. Hans røde lastebil var i Stavanger 19. april 2004. Det er den dagen Dag Pettersen fortalte at han skulle holde seg unna Nedre Dalgate fordi resten av utstyret skulle bort. I bilen fant også politiet en liten plastbit som stammer fra en minibankkassett i Nokas.

56-åringen innrømmer i avhør at han var i Stavanger 19. april. Men ifølge ham kjørte han en følgebil til Stavanger i tilfelle lastebilen skulle bryte sammen. Han hevder at han ikke hadde noen ting å gjøre med det lastebilen skulle brukes til.

Funnet av bagene i og under Gamle Henningsvær, og i boden i Eik Nedre, var et gjennombrudd for Nokas-etterforskerne. På våpnene og utstyret som ble funnet, fant de også DNA fra en rekke av de tiltalte. Gjennom våpentekniske undersøkelser beviste de også at våpnene ble brukt på Domkirkeplassen 5. april 2004.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.