*Nettavisen* Nyheter.

Været herjet i nord

Hele Nord-Norge fikk smake stormen i natt. Flygende takplater og veltede lyktestolper er den foreløpige statusen.

18.01.06 09:04

Helgelandskysten fikk virkelige se det som kan være forsmaken på den første virkelige vinterstormen. Ingen personer er kommet til skade, men politiet har mottatt en rekke meldinger om tak som har blitt tatt av været.

I Sandnessjøen ble en garasje tatt av vinden, og eieren maktet ikke sikre denne for natten. Politiet hadde heller ikke mulighet til å gjøre dette. Mest dramatisk var det likevel i Mo i Rana. Der ble flere veggplater i en stor lagerhall løsnet av vinden. Politiet rykket ut, sammen med brannvesen og Sivilforsvaret.

Vanskelig å sikre
Platene som var løsnet var hele 17 meter oppe på veggen, og man strevde lenge med å få utstyr til å sikre disse. Etter hvert lyktes det Sivilforsvaret å få festet en annen plate over den som var løs, og bygningen ble dermed sikret for mer skade. Sivilforsvaret fortsatte å holde vakt med lagerhallen natten gjennom.

- Det har vært temmelig sterk vind her i natt. Værmeldingen sier at det ikke kommer til å bli mye bedre heller, sier operasjonsleder Bente Bygdås ved Helgeland politidistrikt.

Industriområde stengt
I Bodø var det også vinden som gjorde skade. Industriområdet Burøy, som er et senter for fiskeindustrien i nærheten av Bodø, ble sperret av politiet. Grunnen var at løse gjenstander fløy i mellom, og kunne være til fare for folk. Området var sperret i hele natt, og en politipatrulje holdt vakt.

- Vi har fått en rekke meldinger i løpet av natten. Vi har bare loggført noen, men det er tydelig at vinden har gjort skade på en rekke hus i løpet av natten. Lyktestolper har blitt knekt, og et sted landet et tre på høyspentledningen. Vi har ikke oversikt om dette har hatt konsekvenser for strømforsyningen til folk flest, sier Lasse Gundersen ved Salten politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

I Hammerfest berømmer politiet brannvesenet og Sivilforsvaret for den jobben de gjorde tirsdag kveld. Der greide man å sikre de fleste utrygge stedene, og har unngått dramatiske episoder.

Berømmer Sivilforsvaret
- Det var svært mange meldinger i går ettermiddag og kveld. Brannvesenet og ikke minst Sivilforsvaret har gjort en super jobb med å sikre bygninger og gjenstander som kunne ha blitt tatt av vinden. Blant annet fikk vi melding om to tilhengere som ble tatt av vinden i sentrum av Hammerfest, men da var Sivilforsvaret raskt på stedet, og sikret disse, sier operasjonsleder ved Vest-Finnmark.

Sivilforsvaret i Hammerfest tok seg en liten pause mellom midnatt og klokken 05.00 i morges. Nå er de tilbake i gatene av Hammerfest, og følger med på om utstyr eller andre ting står i fare for å bli tatt av vinden.

I Hammerfest er det besluttet å holde skoler og barnehager åpne onsdag.

Se intervju med lederen i Kommunal beredskap, Jan Tore Pedersen, her.

I Troms har derimot stormen ikke gjort større skader i det hele tatt. I alle fall ikke som politiet kjenner til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.