RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vaktbikkja fyller 50

(Foto: Anders Løberg/iBergen.no)
Kurt Oddekalv er mer opptatt av å jage miljøsvin enn å feire fødselsdagen sin.

Fredag fyller Kurt Oddekalv femti år, men noen utagerende festing blir det ikke på miljøaktivisten i Norges Miljøvernforbund (NMF).

Oddekalv har vært i søkelyset siden tidlig 90-tall, like mye for sine uvanlige aksjonsmetoder som for sitt brennende engasjement for miljøet. Blant annet har han klippet slipset av både tidligere næringsminister Ansgar Gabrielsen og tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

- Jada, jeg har klippet slipset til flere ministre, blant annet den forrige britiske miljøvernministeren. Han skrek og bar seg og sa at han hadde fått slipset av kjerringa, sier Oddekalv til Nettavisen.

- Hvordan skal dagen markeres?

- I stillhet. Jeg skal gifte meg 11. august, så alle tankene er på bryllupet, sier Oddekalv til Nettavisen. Bruden er Elin Nilsen, Oddekalvs sekretær.

- I krig med miljøsvin
Selv om han er omstridt, og ofte har aksjonert mot det han kaller miljøsvin, har han ikke blitt arrestert ofte.
- Nei, der må jeg nok skuffe deg, jeg har bare blitt arrestert én gang. Jeg er ikke i krig med politiet, jeg er i krig med miljøsvina, sier Oddekalv.

Oddekalv har ofte fått kritikk fra andre i miljøbevegelsen i Norge, som mener at metodene NMF benytter er uakseptable. I fjor sommer festet maskerte aksjonister fra NMF kjettinger på propellene til to slamdumpende lektere i Oslofjorden, noe som fikk Bellona-leder Frederic Hauge til å se rødt.

- Det er feigt, det strider mot alle prinsipper om ikkevold, og jeg er sikker på at en samlet norsk miljøbevegelse vil fordømme dette, sa Hauge til TV2.

- Frederic er blitt for feit til å aksjonere, var svaret fra Oddekalv.

- Trenger Oddekalv
SVs miljøpolitiske talskvinne Heidi Sørensen ble i 2002 arrestert etter å ha protestert mot byggingen av Snøhvit-terminalen utenfor Hammerfest. Hun mener miljøbevegelsen trenger Kurt Oddekalv.

- Det er nok miljøproblemer til at vi trenger alle som er opptatt av miljøet. Jeg har ofte vært uenig i det han gjør, men vi trenger kritiske stemmer som Kurt Oddekalv, sier Sørensen til Nettavisen.

Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken, sier at han aldri blander seg inn i andre miljøorganisasjoners metoder, men sender gjerne en gratulasjon til Oddekalv.

- Gratulerer med dagen, stå på for miljøet, sier Haltbrekken til Oddekalv via Nettavisen.

- Snusk
For tiden jobber Oddekalv og NMF med å undersøke miljøkonsekvensene etter eksplosjonene hos Vest Tank i Gulen i mai.

- Vi etterforsker hva som har skjedd og hvorfor Statens Forurensningstilsyn (SFT) dekker over Vest Tank. Her er det noe snusk og SFT er ikke troverdige, sier Oddekalv, som ikke vil gå nærmere inn på saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere