*Nettavisen* Nyheter.

Valgerd får monopol

Valgerd Svarstad Haugland får det som hun vil. Staten og Norsk Tipping har i Borgarting lagmannsrett vunnet saken mot automatbransjen.

26.08.05 16:08

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland vant ankesaken om monopol for spilleautomater på alle punkt i Borgarting lagmannsrett. Staten og Norsk Tipping tapte saken i Oslo tingrett, som den gang slo fast at et monopol på pengespill er ulovlig, men nå har altså Valgerd Svarstad Haugland og staten fått medhold.

- Dommen i Borgarting lagmannsrett er en seier for kampen vi fører for de mange spilleavhengige og en seier for norsk pengespillpolitikk, sier kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland i en pressemelding.

Mot private markedskreftene
Det norske kulturdepartementet bestemte i fjor vinter at Norsk Tipping fra 2005 skulle få enerett på driften av spilleautomater som gir pengegevinst. Hensikten var å begrense spillegalskap.

- Jeg er glad at lagmannsretten har sett den reelle begrunnelsen bak Stortingets lovvedtak. Automatreformen er et avgjørende sosialpolitisk tiltak for å begrense spilleavhengighet. Dagens gevinstautomater skaper mer spilleavhengighet enn noe annet lotteri eller pengespill i Norge. Vi har nå fått medhold i at de private markedskreftene ikke skal styre utviklinga i pengespilltilbudet, sier Haugland.

Eksisterende automatdrift vil bli avviklet i løpet av året, slik at enerettsmodellen kan iverksettes i 2006, skriver departementet i en pressemelding.

Er skuffet
Det likte Norsk Lotteri og Automatbransjeforbund (NOAF) og Norsk Lotteridrift (NLD) dårlig, og gikk til sak for å hindre at Norsk Tipping fikk monopol på å drive med pengespillmaskiner.

- Vi har mottatt dommen og er selvfølgelig skuffet. Vi mener at dette er en gal dom, og den vil etter all sannsynlighet bli anket, sier advokat Ingvald Falch, som representerer NOAF, til TV 2 Nettavisen.

- Nå må vi bruke litt tid på studere dommen, men det er flere ting å ta tak, sier Falch hos advokatkontoret Schjødt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag