RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2 Nettavisen)

Valgerd gir opp automatmonopol

Sist oppdatert:
Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er tvunget til en helomvending i forhold til spilleautomatene.

Hun varsler at dagens ordning fortsetter, og stanser automatene til Norsk Tipping.

KrF-statsråden innrømmet på en pressekonferanse i dag at departementet har lidd nederlag og må følge loven, som har fastslått at planene om å gi Norsk Tipping monopol på spilleautomater fra nyttår er lovstridig.

Dermed er Svarstad Hauglands store hjertesak foreleløpig lagt fullstendig død.

Lagmannsrettens kjennelse tvinger fram en ordning som er sosialt uheldig, beklaget kulturministeren. Hun varslet at dagens regime for spilleautomater dermed fortsetter midlertidig i et halvt år til.

Samtidig stanser hun Norsk Tippings automater.

Hun har vurdert muligheten for totalforbud av spilleautomater, men har gitt opp dette.

Svarstad Haugland understreker at hun fortsatt har et håp om at Norge kan innføre restriksjoner på spilleautomater innenfor EØS-reglene.

Ventet på statsråden
Norsk Tipping stanset driften på de 64 eksisterende automatene som er i pilot, og stanset planene om utplassering av nye automater etter kjennelsen i Borgarting Lagmannsrett 1. desember.

Norsk Tipping understreket at dette var midlertidig i påvente av kulturdepartementets tolkning av kjennelsen i lagmannsretten.

Dagens svar fra Svarstad Haugland er at det i dag ikke er mulig å endre det gjeldende regimet for spillautomater.

- Men vår hensikt er å få til en radikal endring, understreker hun, og setter sin lit til EFTA-domstolens behandling av saken.

Kompensasjon trekkes
Svarstad Haugland har tidligere lovet lotteribransjen kompenasjon for det planlagte monopolet til Norsk Tipping, men dette beløpet bortfaller nå.

I tillegg til at kulturdepartementet tapte i Lagmannsretten har også Eftas overvåkingsorgan ESA vendt tommelen ned for planene om et automatmonopol.

I dag finnes det 18.500 spilleautomater i Norge. Norsk Lotteridrift, Røde Kors og Redningsselskapet eier samlet rundt 80 prosent av disse.

Lotteribransjen mener monopolmodellen er i strid med Norges forpliktelser etter EØS-avtalen, og har til nå vunnet fram på alle fronter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere